Startpagina Pluimvee

Bescherm pluimvee tegen de hitte

Ook in pluimveestallen kan het nu makkelijk té warm worden. Maatregelen zoals het optimaliseren van het stalklimaat kunnen helpen om hittestress te beperken. Aanhoudende warmte heeft immers een negatieve impact op het welzijn zowel als op de productieresultaten. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) geeft enkele tips.

Leestijd : 2 min

Bij een omgevingstemperatuur van 18 tot 21 °C is pluimvee in staat om de lichaamstemperatuur vrij makkelijk stabiel te houden. Wordt het warmer, dan krijgt het dier het steeds moeilijker om zijn overtollige lichaamswarmte kwijt te raken. We spreken dan van hittestress.

Gevolgen op de productieresultaten

Pluimvee met hittestress zal minder voer opnemen. Is de omgevingstemperatuur hoger dan 32 °C, dan daalt de voeropname met 5% per graad Celsius dat de omgevingstemperatuur stijgt.

Snelgroeiende rassen hebben van nature een hogere lichaamstemperatuur dan traaggroeiende rassen. Hierdoor zijn ze minder bestand tegen hogere omgevingstemperaturen wat sneller leidt tot een gedaalde voeropname. Hun genetische aanleg voor snelle groei wordt hierdoor niet ten volle benut.

Bij een hogere omgevingstemperatuur is er meer sterfte, vooral bij vleeskippen.

Hittestress heeft ook een negatief effect op de eiproductie en het eigewicht. De eischalen worden dunner en zullen sneller breken.

Hoe kan je hittestress bij pluimvee beperken?

- Optimaliseer het stalklimaat

Een vernevelsysteem kan in de stal voor verkoeling zorgen. Zorg dat er fijn verneveld wordt, zonder druppelvorming, zoniet ontstaat er nat strooisel. Vernevel elk uur gedurende twee minuten. Meet regelmatig de relatieve vochtigheid van de stal. Volg als regel: relatieve vochtigheid + staltemperatuur = 90. Dreigt er een onweer en wordt de buitenlucht vochtiger, schakel de verneveling dan pas uit als dit weer meer dan een dag aanhoudt.

Hou de stalpoorten dicht. Door een poort of deur in de stal open te zetten, valt de onderdruk in de stal weg en wordt de ventilatie volledig verstoord. Ook spleten aan deuren of in de stalmuren kunnen een goede luchtstroom in de stal verhinderen.

Ventilatoren in de stal zorgen voor een goede luchtcirculatie en een koelend effect bij de dieren. Met rookproeven kan u de luchtstroom in de stal bekijken en eventueel bijsturen.

Focus niet enkel op meettoestellen maar observeer ook hoe de dieren zich gedragen. Ervaart het pluimvee de omgeving als te warm, dan zal het hijgen, een trillende beweging ter hoogte van de keel vertonen en de vleugels van het lichaam houden.

- Verminder de bezettingsdichtheid

- Controleer regelmatig of de dieren voldoende toegang hebben tot zuiver en fris drinkwater. Aan het drinkwater kunnen supplementen zoals vitaminen en mineralen toegevoegd worden.

- Let op de voersamenstelling. Compenseer de gedaalde voeropname door vetrijker voer aan te bieden. Bij de vertering van vetstoffen wordt minder lichaamswarmte geproduceerd dan bij de vertering van eiwitten of koolhydraten.

Bij hittestress raken lichaamscellen beschadigd en worden in het lichaam vrije radicalen geproduceerd. Deze schadelijke stoffen kunnen geneutraliseerd worden door anti-oxidanten toe te voegen aan het voer. Ook andere supplementen zoals vitamines, pro- en prebiotica en aminozuren kunnen een positief effect hebben.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken