Startpagina Veeteelt

Maak kennis met je ‘Boerende Buurt’

Onbekend is onbemind, en de publieke opinie is landbouwers niet steeds goed gezind. Toch gaat boeren vlotter wanneer je buurt je bedrijf goed gezind is. Hoe bereik je dat? Algemeen Boerensyndicaat ABS en Boerenbond sloegen in Grensregio Waasland de handen in elkaar, en zetten met LEADER-steun een kennismakingsnamiddag op poten.

Leestijd : 3 min

Op zaterdag 15 juni nodigden zes landbouwers uit de Wase grensregio hun buren uit om een kijkje te komen nemen op hun bedrijf. Van 14u tot 16u openden ze loodsen en tractorcabines voor mensen uit de buurt. Ze deden dat in het kader van het LEADER-project ‘Boerende Buurt’, een samenwerking tussen het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond met steun van Europa en de provincie Oost-Vlaanderen, in het gebied Grensregio Waasland, dat de gemeenten Wachtebeke, Stekene, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Beveren en Kruibeke omvat.

Imago van landbouw ondersteunen

De nieuwe gedeputeerde voor Landbouw en Toerisme van Oost-Vlaanderen, Leentje Grillaert, bezocht het bedrijf van Maarten Cerpentier uit Stekene, die anderhalf jaar geleden instapte in het biologische melkveebedrijf van zijn ouders, Herman en Els. De gedeputeerde vindt het fantastisch dat hij en de vijf andere betrokken landbouwers hun bedrijf open willen stellen voor hun buren. “Het is heel belangrijk dat de landbouwsector meer gekend wordt. Zeker in deze tijden moeten we mooie bedrijven in het licht zetten.”

Wat bedoelt ze daar precies mee? “Mensen weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt. We hebben eerder al een vaderdagontbijt op de boerderij georganiseerd. Toen hoorde ik van veel mensen dat ze niet wisten dat de landbouw er heden ten dage zo uitziet. Als provincie moeten we blijven inzetten op de ondersteuning van het imago van onze landbouw.”

Wie doet mee?

Wie zijn de zes Wase landbouwers die hun deuren openzetten? Tine Van Ackere verwelkomde haar buren op hun bedrijf ‘Kleibeek’, een biologisch tuinbouwbedrijf met winkel en verdeelcentrum voor groentepakketten in Sint-Pauwels.

Geert en Kris Meersschaert - Van Royen stelden hun Saeftingherhof open. Wat hun vleesveebedrijf speciaal maakt, is dat de Witblauwe runderen grazen in en nabij het Verdronken Land van Saeftinghe. Dat geeft het vlees van deze ‘présalé-runderen een zilte smaak.

Yoeri en Ann Van Loo - Dieleman combineren hun vleesveebedrijf in Moerbeke met een versnijderij, terwijl Peter De Bock uit dezelfde gemeente naast vleesvee houden ook aan akkerbouw doet.

Schrik voor indringers

Hilde Van Moer en haar man Dirk Cerpentier houden vleesvarkens in Moerbeke. Ze hebben een brij-installatie waarmee ze nevenstromen omzetten in varkensvoer en luchtwassers die ammoniak uit de lucht halen. Een voorbeeldig bedrijf, lijkt het. Toch maakt Hilde zich een beetje zenuwachtig over de bezoekers. “Het is oppassen met de hygiëne. Verder heb je als landbouwer toch wat schrik dat de mensen het anders bekijken dan wij.” Is ze bang voor een actie van dierenrechtenactivisten, zoals de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel nu goed een maand geleden? “Ge weet dat nooit”, antwoordt ze stil.

Die vrees bleef gelukkig ongegrond. De bezoekers kwamen niet en masse en hielden het rustig op de varkenshouderij van Hilde en Dirk. Maarten en zijn ouders mochten uiteindelijk een veertigtal nieuwsgierige buren ontvangen op hun biologische melkveehouderij in Stekene. Ann en Yoeri tekenden een recordopkomst op: zo’n 100 nieuwsgierige buren kwamen piepen. Paul Cerpentier van ABS, die het evenement op poten zette, schat dat het doel van gemiddeld 40 bezoekende buren bij de boeren gehaald is.

Dorien Colman

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken