Startpagina Actueel

Amerikaans-Belgische startup werkt aan sticker dat rottingsproces fruit vertraagt

De Amerikaanse start-up Stixfresh werkt aan een sticker dat het rottingsproces van fruit aanzienlijk vertraagt. Wetenschappelijk directeur van Stixfresh is de Belg Patrick Van Dijck, die tevens aan het hoofd staat van het Leuvense Centrum voor Microbiologie, dat weer onderdeel is van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. In Leuven wordt een team samengesteld dat het product marktrijp moet maken.

Leestijd : 2 min

De start-up richt een Leuvens onderzoekscentrum op en krijgt 450.000 euro steun van Vlaio om het onderzoek verder te zetten. Dat schrijft financieel dagblad De Tijd. Ze richten zich in eerste aanleg op stickers voor op appels, peren, avocado’s en citrusvruchten. De eerste markt waarom men zich richt, is de Noord-Amerikaanse.

Stixfresh ontwikkelde een sticker waarbij op de niet-klevende kant een coating is aangebracht. De sticker toont een merknaam maar de stoffen in de coating verdampen geleidelijk en beschermen de vrucht tot twee weken extra tegen schimmelinfecties en rotting. “Die stoffen vermijden dat de sporen van schimmels die op de schil zijn terechtgekomen kunnen kiemen', legt Van Dijck aan de krant uit.

Stixfresh wil met haar product helpen voedselverspilling tegen te gaan. Naar schatting 30% van de wereldwijde voedselproductie gaat ergens tussen oogst en consumptie verloren. De cijfers voor Vlaanderen werden in 2017 gepubliceerd. Vanaf de oogst tot en met de consumptie ging in Vlaanderen 3.485.000 ton voedsel verloren. Dat cijfer omvat het eetbare verspilde voedsel, maar bijvoorbeeld ook schillen, beenderen en karkassen.

De Stixfresh-sticker is bedekt met plantenextracten en ingrediënten zoals bijenwas. De sticker is intussen in Maleisië getest op papaya’s. De resultaten zijn veelbelovend', zegt Van Dijck, maar niet consistent.

Dat komt omdat de plantenextracten uit heel veel verschillende chemische componenten bestaan. Het nieuwe Leuvense team gaat de plantenextracten analyseren en zien welke precies verantwoordelijk zijn voor een schimmelwerend effect.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken