Startpagina Actueel

Protest tegen nieuwe hoogspanningslijn Ventilus groeit

De nieuwe hoogspanningslijn Ventilus, die de elektriciteit opgewekt door toekomstige windparken op zee naar het binnenland moet transporteren, krijgt steeds meer tegenwind in West-Vlaanderen. Nu plaatst ook landbouworganisatie ABS vraagtekens bij de plannen.

Hoogspanningsbeheerder Elia maakte in april bekend een half miljard euro te pompen in de nieuwe verbinding. Vandaag wordt de stroom opgewekt door de bestaande windparken op zee via de hoogspanningsverbinding Stevin vervoerd. Maar die zit overvol.

Met het oog op de nieuwe windturbines die er de komende jaren op zee bijkomen, is er nood aan een robuust netwerk, aldus Elia. Daarom wordt het elektriciteitsnet in West-Vlaanderen versterkt met Ventilus, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Avelgem van 380 kilovolt waarmee 6 gigawatt aan...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Europa bezint over aanpak landbouwcrisissen

Actueel Europese landbouwministers reflecteerden tijdens de Landbouwraad van 27 mei over de Europese aanpak van crisissen in de landbouwsector. “De risico’s gaan enkel maar toenemen. We moeten ons proactief opstellen”, zei Eurocommissaris McGuinness.
Meer artikelen bekijken