Startpagina Actueel

Handelsakkoord met Mercosur bedreigt Europees landbouwmodel (Boerenbond)

Na twintig jaar onderhandelen hebben de EU en de landen van de Mercosur - Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay - een politiek akkoord bereikt over een onderling handelsakkoord. "Alle 'redelijke' afspraken ten spijt zal dit handelsakkoord druk zetten op onze boeren en op het Europese landbouwmodel", zegt Boerenbond zaterdag.

Leestijd : 2 min

De landen van de Mercosur zetten hun aanzienlijke invoerheffingen voor Europese auto's en machines op nul in ruil voor aanzienlijke bijkomende toegang tot de Europese markt voor hun rundvlees, kippenvlees en suiker. Terwijl ze al flinke hoeveelheden afzetten op de Europese markt, stelt Boerenbond in een mededeling. "De Europese rundvleesprijzen staan al geruime tijd onder druk door de terugvallende vraag. De toegift van 99.000 ton rundvlees vanuit de Mercosur zal deze druk alleen maar verhogen.

Ook de Europese suikersector kreunt nog onder de liberalisering van het Europese suikerbeleid. De soepelere toegang van sterk ondersteunde suiker uit de Mercosur zal de oneerlijke concurrentie op scherp stellen. Maar vooral de pluimveesector moest in de laatste rechte lijn naar een akkoord nog serieus slikken met extra toegang voor 180.000 ton kippenvlees." Het zullen de grote industriële bedrijven uit de Mercosur zijn die de export richting Europa zullen invullen en de familiale Europese landbouwbedrijven zullen beconcurreren. De kleine boeren in de Mercosur zullen niet van dit akkoord kunnen genieten, vreest Boerenbond.

"Daarenboven zijn de normen op vlak van traceerbaarheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn... van een andere orde en zijn controles niet sluitend." De organisatie noemt het tot slot "onbegrijpelijk" dat "via het handelsbeleid de deur geopend wordt voor producten en productiemodellen die zeer ver af staan van de Europese verwachtingen rond landbouw en voeding, terwijl in Europa een verhit debat woedt over het verder vergroenen van de Europese landbouw en het nog sterker inspelen op allerlei maatschappelijke verwachtingen".

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken