Startpagina Actueel

Ook ABS fel tegen Mercosur-akkoord

Het handelsakkoord dat de aftredende Europese Commissie sloot met de Mercosur groep (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) is een misbaksel zonder voorgaande met verregaande gevolgen voor de Europese landbouw. De deal hypothekeert de toekomst van miljoenen Europese landbouwers en is ook nefast voor de biodiversiteit en milieutoestand op het Zuid-Amerikaanse continent. Dat stelt Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in een reactie.

Leestijd : 2 min

Het ABS ziet in het akkoord een laatste stuiptrekking van de aftredende Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die volgens haar koste wat kost wilde uitpakken met een afscheidscadeau voor een aantal industriële sectoren op de kap van de eigen Europese landbouw. De bijkomende douanerechtenvrije import van 99.000 ton rundvlees, 100.000 ton kippenvlees en 180.000 ton suiker uit de Mercosurlanden legt volgens ABS een onaanvaardbare bijkomende druk op de Europese markten.

‘Ook vandaag blijft onze boodschap duidelijk’, schrijft ABS in een verklaring, ‘wij zitten niet te wachten op de bijkomende tonnen rund- en kippenvlees bovenop de reeds jaarlijks geïmporteerde hoeveelheden en al zeker niet zonder sluitende garanties over de traceerbaarheid en kwaliteit ervan.’ ABS wijst daarbij op de massale fraude bij de export van Braziliaans vlees.

ABS pleit ervoor, met steun van de Europese suikerketen, suiker te blijven beschouwen als een “gevoelig product”. Het gaat om een WTO-classificatie die het mogelijk maakt producten te blijven beschermen.

Er is volgens ABS geen level playing field, gelijk speelveld, tussen de EU en Mercosur. Mercosur omvat volgens haar landen waar de hygiëne-, fytosanitaire, dierenwelzijns- en milieustandaarden en maatschappelijke waarden, die gelden in de EU, niet gehaald worden. ‘Wat wij nodig hebben is een eerlijke en evenwichtige handel en overeenkomsten die geen overschotten op onze markten in de hand werken. Europese boeren mogen niet als pasmunt ingezet worden wanneer de EU onderhandelt over vrijhandelsovereenkomsten waar auto’s, diensten en chemicaliën primeren.’

ABS hoopt dat de nationale parlementen de handelsovereenkomst afkeuren. Eerder toonde ook Boerenbond en de Europese lobby-organisaties voor landbouwers en agrarische coöperaties zich tegenstander.

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken