Startpagina Wetgeving

Van Den Heuvel trekt 1,7 miljoen euro uit voor landbouwonderzoek

Via projectsteun voor innovaties in de landbouw wil Vlaams minister voor Natuur, Omgeving en Landbouw, Koen van Den Heuvel, via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF), innovatieve investeringen in de land- en tuinbouwbedrijven stimuleren. De minister kent bijna 1,7 miljoen euro VLIF-investeringssteun toe aan praktijkcentra en instellingen voor land- en tuinbouwonderzoek.

Leestijd : 1 min

Het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) stimuleert innovatieve investeringen in land- en tuinbouwbedrijven via projectsteun voor innovaties in de landbouw. Recent werden er in dat kader 76 projecten van land- en tuinbouwers, onderzoekers en agrovoedingsbedrijven goedgekeurd voor bijna 11 miljoen euro. De minister kent bijna 1,7 miljoen euro VLIF-investeringssteun toe aan praktijkcentra en instellingen voor land- en tuinbouwonderzoek.

Eén van de geselecteerde projecten, het Proefcentrum Hoogstraten, krijgt een subsidie van 123.000 euro. De subsidie zal gaan naar de investering van een weeg- en registratiesysteem voor aardbeien en tomaten, de mogelijkheid tot gebruik van draadloze communicatie met sensoren, het gebruik van robots in de serres en een ICT-upgrade voor de verwerking van de onderzoeksresultaten en een vernieuwde website. Het centrum doet inspanningen in het onderzoek naar robotisering en heeft projecten waarbij met draadloze sensoren plantengroei, nutriëntenconcentratie en dergelijke meer opgevolgd worden.

Naast het Proefcentrum Hoogstraten krijgen Inagro, het Proefcentrum Fruitteelt, de Nationale Proeftuin voor Witloof, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, het Landbouwcentrum voor Voedergewassen, het Proefcentrum voor Sierteelt, het Proefcentrum Hoogstraten, het Praktijkcentrum Zoötechnisch Centrum KULeuven en de Bodemkundige Dienst van België een subsidie als praktijkcentrum of instelling voor land- en tuinbouwonderzoek.

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken