Startpagina Akkerbouw

West-Vlaamse vlassector na 50 jaar opnieuw in opmars

Na vijftig jaar kent de West-Vlaamse vlassector de jongste decennia opnieuw een groei. Dat blijkt uit een sectoranalyse van het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt, uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen.

Leestijd : 1 min

In tien jaar tijd is het areaal in de vlasregio België-Noord-Frankrijk bijna verdubbeld tot 124.000 ha en er is de voorbije drie jaar voor 25 miljoen euro geïnvesteerd in de vlasteelt.

Vandaag zijn er in ons land nog een 50-tal vlasverwerkende ondernemingen actief, waarvan dertig in West-Vlaanderen. Die stellen, samen met de zes Vlaamse linnenweverijen, zo’n 550 mensen te werk. Het zijn bijna allemaal familiebedrijven. In de periode 2016-2018 is ruim 25 miljoen euro geïnvesteerd door de overwegend West-Vlaamse ‘vlassers’. Er wordt geïnvesteerd in automatisatie, nieuwe machines, precisielandbouw en ook in ruimtelijke uitbreiding van de vlasateliers.

Toch zijn er ook enkele bedreigingen voor de vlassector. Er wordt in ons land en ook elders in West-Europa geen vlasgaren meer gesponnen. Dat betekent dat de zes linnenweverijen die in Vlaanderen nog actief zijn, hun vlasgaren moeten importeren vanuit Polen, India of China. Ook het klimaat kan een bedreiging vormen voor de vlasteelt. De vlasplant groeit in een gematigd klimaat en verdraagt geen grote hitte of overmatige regen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken