Startpagina Actueel

Pas op voor Lyme

Tijdens deze prachtige zomerdagen werken veel landbouwers op het veld. Daarnaast nodigt het goede weer uit tot mooie wandelingen of lekker ontspannen in de tuin. Hoed je bij deze activiteiten voor teken. Sommige van deze kleine beestjes dragen de ziekte van Lyme over.

Leestijd : 2 min

De ziekte van Lyme (borreliose) is een infectie die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. De meest voorkomende soort is de Borrelia burgdorferi. Teken die hiermee besmet zijn, kunnen bij het zuigen van bloed deze bacteriën overdragen op de mens. Niet alle teken zijn besmet en een besmette teek draagt de bacterie niet bij elke beet over op de mens. Je kunt de ziekte van Lyme ontwikkelen zonder dat je een teek gevonden hebben. Een teek valt immers vanzelf van de huid als ze zich volgezogen heeft.

Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het infectierisico. Daarom moet je een teek zo snel mogelijk verwijderen. Doe dat binnen de 24 uur. De ziekte van Lyme verloopt in drie stadia, en is in elk stadium behandelbaar. Waarover gaat het? Wat je vaststelt, hangt af van het stadium waarin het slachtoffer zich bevindt.

Stadium 1 (3 dagen tot 3 weken na de tekenbeet): Het slachtoffer vertoont een rode ring op de huid die zich uitbreidt op de plaats van de beet, met in het midden een blekere vlek. Ook elders op het lichaam kan hij huidletsels hebben.

Stadium 2 (weken tot maanden na de tekenbeet): Het slachtoffer vertoont griepachtige symptomen. Hij klaagt over ernstige vermoeidheid. Mogelijk ontwikkelt hij hersenvliesontsteking. Een aangezichtsverlamming kan zich voordoen (neuroborreliose). Het slachtoffer heeft gewrichts- en spierpijnen (Lyme artritis). Hij kan hartklachten hebben.

Stadium 3 (maanden tot jaren na de tekenbeet): Het slachtoffer ontwikkelt een chronische gewrichtsaandoening. Hij heeft mogelijk last van chronische zenuwsymptomen. Hij kan een chronische huidaandoening hebben. Meer informatie op www.gezondheidenwetenschap.be.

Gezondheid en Wetenschap

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken