Startpagina Actueel

Hogan verwerpt kritiek op handelsdeal Mercosur

Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan vindt de kritiek op het handelsakkoord tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur overtrokken. Volgens de Ier misbruiken critici zorgen over het milieu om vrijere handel te blokkeren. De Fransen zijn kritisch en de Ierse landbouwminister Michael Creed heeft al aangekondigd dwars te liggen als blijkt dat de Zuid-Amerikanen tegen grote milieuschade produceren.

Leestijd : 2 min

Indien de overeenkomst wordt geratificeerd door alle regeringen en parlementen krijgen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay een extra importquotum van 99.000 ton van de EU. Daarnaast krijgen de Zuid-Amerikaanse landen een importquotum van 180.000 ton pluimveevlees. Ook krijgen de Zuid-Amerikanen meer ruimte om suiker en bio-ethanol te exporteren naar de EU. Andersom krijgt de EU meer ruimte voedingsmiddelen zoals kazen, wijn en chocolade te exporteren naar Zuid-Amerika. Landbouworganisaties in de EU hebben furieus gereageerd op de deal, die volgens hen een bedreiging vormt voor milieu en de familiale landbouw in de EU.

De overeenkomst is gesloten door de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, maar moet door de lidstaten worden goedgekeurd. De Franse president Emmanuel Macron sprak van een “goede overeenkomst” maar zijn woordvoerder benadrukte dan weer dat de Franse regering nog niet klaar is om de overeenkomst te ratificeren. Eerst wil men alle details onderzoeken. In Frankrijk hebben de eerste boerengroepen reeds geprotesteerd. Frankrijk is een grote producent van rundvlees. Datzelfde geldt voor Ierland, waar gevreesd wordt dat de overeenkomst met Mercosur een tweede bom onder haar omvangrijke landbouw zal zijn, na de Brexit.

Landbouwminister Michael Creed heeft gezegd dat zijn regering milieuzorgen kan gebruiken om de overeenkomst af te keuren, maar dat eerst alle details zullen worden bekeken. Hogan sprak eerder juist van een gebalanceerde overeenkomst, en reageert nu in The Irish Times op de ontstane onrust. “Een deel van het commentaar klopt niet en is, in sommige gevallen, op oneerlijke wijze gebruikt om argumenten te vinden tegen andere aspecten van de overeenkomst.” Volgens Hogan hebben sommigen een anti-liberale agenda.

Hogan, die hoopt binnenkort een nieuw mandaat te krijgen als Eurocommissaris voor landbouw, zegt dat in de overeenkomst luid en duidelijk wordt gesteld dat handel niet ten koste mag gaan van het milieu of arbeidsomstandigheden. Au contraire, aldus Hogan, “het moet juist duurzame ontwikkeling stimuleren.” Hogan wijst erop dat de Mercosur-landen hebben afgesproken zich te houden aan de Parijse overeenkomst over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Brazilië heeft zelfs specifieke afspraken gemaakt over het voorkomen van de ontbossing van het Amazone-woud.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Wat staat er op het spel op 9 juni?

Verkiezingen Op 9 juni zijn er verkiezingen voor het Vlaams parlement, het federaal parlement en het Europees Parlement. In dit artikel gaan we alvast wat dieper in op de verkiezingen op Vlaams en federaal niveau. We zetten een aantal praktische zaken op een rijtje en we gaan kort in op het belang van deze verkiezingen.
Meer artikelen bekijken