Startpagina Pluimvee

Nu ook Biocheck voor leghennen

Na de Biocheck.UGent Varken en Pluimvee, en eerder dit jaar de Biocheck Rundvee, lanceerde de Universiteit Gent nu ook een Biocheck.UGent Leghennen.

Leestijd : 2 min

Deze Biocheck.UGent Leghennen werd ontwikkeld binnen de eenheid Veterinaire Epidemiologie van de Universiteit Gent. De online vragenlijst werd samengesteld op basis van de verschillende bioveiligheidsrisico’s verbonden aan dit productiesysteem en beoordeeld door een team van experten. Op deze manier garanderen we een onafhankelijke meting van de bioveiligheid.

Met deze tool kan je nu ook de bioveiligheid op jouw leghennenbedrijven meten. Toegang tot de website en de vragenlijst is zoals steeds gratis en te gebruiken voor zowel veehouder, dierenarts, adviseurs en eender wie interesse heeft. Momenteel is de vragenlijst beschikbaar in het Engels, maar binnenkort zal deze ook in het Nederlands beschikbaar komen.

Vragenlijst leidt naar rapport

De vragenlijst is, zoals bij de andere diersoorten, onderverdeeld in de categorieën externe en interne bioveiligheid. Beide zijn nog eens onderverdeeld in verschillende subcategorieën (tien voor extern, vier voor intern) met telkens 2 tot 13 vragen. Iedere subcategorie, alsook iedere vraag, krijgt een eigen gewicht in functie van het belang voor de ziekteverspreiding.

Eenmaal ingevuld, geeft de vragenlijst een rapport van het bedrijf. Deze bevat een totaalscore voor bioveiligheid, een score voor interne en externe bioveiligheid en een score voor elke subcategorie. Wanneer er van een land meer dan 40 vragenlijsten worden ingevoerd, zal ook een landelijk gemiddelde op elk rapport beschikbaar komen. Op deze manier kan je jouw bedrijf vergelijken met andere bedrijven binnen een land.

Met ondertussen meer dan 12.000 (!) ingevoerde vragenlijsten blijft biocheck.ugent meer dan ooit de referentie in bioveiligheid in de dierlijke productie.

Meer info? Wens je meer uitleg over een Biocheck.UGent audit op jouw bedrijf? Contacteer Prof. Jeroen Dewulf.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken