Startpagina Actueel

Melkprijs Milcobel blijft op Europees vlak duidelijk achter

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in mei gemiddeld een voorschotmelkprijs van 33,21 euro per 100 kg standaardmelk. Dat komt neer op een daling van 5 cent per 100 kg ten opzichte van de voorgaande maand. Milcobel wijzigde de prijs in mei niet en blijft met een prijs van 31,72 euro ver achter bij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.

Leestijd : 2 min

Als we kijken naar de 12-maandse voortschrijdende melkprijs, dan is de Milcobel-melkprijs met 33,26 euro dichter bij het Europese gemiddelde (33,88). De gemiddelde Europese melkprijs in mei 2019 is 1,20 euro ofwel 3,7% dan in 2018. Net als vorige maand zit er weinig beweging in de melkprijzen. Het Italiaanse Granorolo betaalde met 38,84 euro weer de beste melkprijs. Het Britse Dairy Crest betaalde met 30,29 euro Europees gezien de laagste melkprijs.

Ten opzichte van andere jaren zijn de melkprijzen in de eerste 5 maanden van 2019 opvallend stabiel. Naar verwachting zullen de melkprijzen in juni ook weinig wijzigen. Zo blijven de prijzen van het Duits-Nederlandse DMK, Deense Arla en Franse Savencia gelijk in juni, terwijl Lactalis (+ 20 cent per 100 kg) en Nederlandse FrieslandCampina (+ 50 cent) geringe prijsverhogingen hebben aangekondigd. Daartegenover staan in juli prijsverlagingen van Arla (-10 cent) en FrieslandCampina (-70 cent).

Markt

ZuivelNL publiceert bij de cijfers een marktoverzicht. Vanaf eind april zijn de prijsnoteringen voor boter en vol melkpoeder zo’n 10% gedaald. De botermarkt is na de (tijdelijke) stabilisering van het prijsniveau in april sinds medio mei zwakker geworden. Weinig vraag en een ruim aanbod, o.a. veroorzaakt door hoge voorraden, lagen aan de daling ten grondslag. Ondanks dat de prijzen van Europese boter nog steeds onder die van de wereldmarkt liggen, is er weinig groei in de exportvraag. O

ok de prijzen van mager melkpoeder kwamen na de stijging tussen eind april en begin juni wat onder druk te staan. Europa is niet langer de goedkoopste aanbieder op de wereldmarkt en concurreert met poeder uit onder meer de VS. De markt voor volle melkpoeder is momenteel zwak en moet qua prijsontwikkeling mee met de neergaande beweging van melkvet/boter en de prijzen op de wereldmarkt (Oceanië).

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken