Startpagina Uw stem

Over overproductie en Gentse paardenallergie

Leestijd : 2 min

De markten bulken van het vlees en van de melk. De productie is veel te groot en daarom dalen de prijzen tot ver beneden de productiekostprijs. Of: melk- en vleesboeren maken verlies. Dus is het hoog tijd om de productie af te bouwen. In Nederland lukt dat op een heel simpele manier: elke boer die zijn productie wil verminderen of die wil stoppen, krijgt van de staat een geldelijke ondersteuning, een premie dus.

In België wordt niet afgebouwd. Hier wordt nog veel meer geproduceerd. Verleden jaar was een recordjaar voor het afleveren van vergunningen voor megastallen. Het regent bouwtoelatingen, hoe groter hoe liever. En in gans dat parlement, in gans die Boerenbond en in al die ministeries wordt geen kik gegeven. Want daar loopt alles op rozen, bij de boer loopt alles op distels.

Geen koetsen meer in Gent!

Gent is zich ondertussen een lamentabel imago aan het aanmeten. Eerst verkoopt ze dik onder de prijs 450 hectare gemeenschapsgrond aan Huts, die nu al volop winst aan het maken is en nu verbiedt zij het koetsenverkeer. Gent pleegt broodroof op het magere en zuur verdiende inkomen van de koetsiers, die werkloos worden en bovendien durft Gent het nog aan om diezelfde koetsiers te verwijten dat ze hun paarden slecht behandelen. In een tijd van onthaasting en van terugkeer naar de natuur is een dergelijke beslissing dwaas, misplaatst en arrogant. Toeristen rondrijden in een koets is een zelfstandig beroep en valt onder ‘diensten'. Een stadsbestuur - ook al noemt het zichzelf uniek - mag een bepaalde categorie van burgers (koetsiers) haar broodwinning niet afnemen. Uw brood verdienen als koetsier is perfect legaal. Gaat Gent de taxis ook verbieden? Ik vrees dat de Raad van State Gent voor dat onnozel verbod voetje zal lichten.

Bernard Derwa, ere-advocaat

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken