Startpagina Actueel

Code oranje voor droogte in heel Vlaanderen

De Vlaamse Droogtecommissie besliste code oranje (alarmfase) af te kondigen in verband met de droogte in Vlaanderen. De commissie vroeg de provinciegouverneurs ook een captatieverbod, een verbod op het onttrekken van water uit een waterloop, in te stellen op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen.

Leestijd : 2 min

De waterlopen in Vlaanderen zijn nog niet helemaal hersteld van de droogte van 2018. Door het tekort aan neerslag hebben de grondwatervoorraden zich ook onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter en lente. De voorbije weken viel er amper neerslag en ook voor de komende twee weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld. De peilen en debieten van waterlopen dalen en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen.

Op verschillende waterlopen zoals de IJzer, de Leie, de Boven-Schelde en de Dender worden volgens de Droogtecommissie nieuwe minima voor de tijd van het jaar genoteerd. “Ook op alle onbevaarbare waterlopen zijn de peilen dalende en worden er op heel wat locaties erg lage peilen voor de tijd van het jaar gemeten”, luidt het. “Op meer dan de helft van de bemeten locaties is de huidige grondwaterstand laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Bovendien zijn de grondwaterpeilen op quasi alle locaties dalend.” Daarom kondigt de Droogtecommissie code oranje (alarmfase) af voor heel Vlaanderen.

De provinciegouverneurs krijgen de raad een captatieverbod in te stellen op ecologisch kwetsbare waterlopen, dat zijn waterlopen waarin beschermde habitats/vegetaties of soorten voorkomen. Uitzonderingen op het verbod kunnen wel, bijvoorbeeld op plaatsen waar het waterpeil nog niet problematisch is. Verschillende provincies volgen het advies van de commissie meteen op en vaardigen een captatieverbod op ecologisch kwetsbare waterlopen uit. In West-Vlaanderen is in het IJzerbekken zelfs op alle waterlopen een captatieverbod van kracht.

Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om spaarzaam om te gaan met alle soorten van water.

Meer informatie over de maatregelen in de verschillende provincies kan je vinden op droogtecommissie

Belga

Lees ook in Actueel

Guido Van Huylenbroeck opdrachthouder voor Vlaamse landbouwvisie 2030–2050

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zet een belangrijke stap richting een toekomstgerichte landbouw in Vlaanderen. De minister start het traject dat moet leiden tot een langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw tegen 2050. Om dat proces in goede banen te leiden, stelt de minister em. prof. dr. Guido Van Huylenbroeck aan als opdrachthouder.
Meer artikelen bekijken