Startpagina Pluimvee

Vogelgriep - Ophokregeling voor professionele pluimveehouders wordt opgeheven

Minister van Landbouw Willy Borsus (MR) heft de laatste bijkomende preventieve maatregelen voor vogelgriep op. Professionele pluimveehouders moeten vanaf donderdag 20 april hun dieren niet meer ophokken, zo maakt minister Borsus woensdagnamiddag bekend.

Leestijd : 2 min

Op basis van de risicoanalyse, uitgevoerd door experten en de diensten, kan de minister nu "eindelijk de ophokregeling in de professionele sector opheffen".

De voorbije weken zijn er geen nieuwe besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus meer vastgesteld in België en in een straal van 250 km daarrond. "Dit duidt erop dat dit hoogpathogene virus hier waarschijnlijk niet meer circuleert onder de wilde vogels. Het risico op besmetting in ons land is daardoor klein geworden, zodat alle in november 2016 genomen bijkomende preventieve maatregelen voor vogelgriep kunnen worden opgeheven."

Minister Borsus bedankt alle pluimveehouders voor hun medewerking en voor het strikt toepassen van de maatregelen. "Dit heeft toegelaten om de verspreiding van de ziekte in onze pluimveestapel te voorkomen en maakt van België een voorbeeld voor de Europese landen, die zwaar getroffen werden."

In België zijn in februari en maart vijf besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: één bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en vier bij wilde vogels in Oud-Heverlee, Huldenberg, Dilsen-Stokkem en Ottignies.

In de ganse Europese Unie zijn sinds november 2016 meer dan 1.100 besmettingen op pluimveehouderijen, hobbyhouderijen en dierparken vastgesteld. Daarnaast stierven duizenden wilde vogels na een besmetting met dit voor de meeste vogels erg agressieve virus. Er zijn op dit ogenblik nog enkele probleemgebieden elders in Europa, maar deze vormen geen onmiddellijk risico voor ons pluimvee en onze andere vogels, luidt het.

Vanaf 20 april gelden enkel nog de gebruikelijke preventieve maatregelen om insleep van vogelgriep te vermijden.

Belga

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken