Startpagina Bieten

Trage cercospora, maar wel vergelingsziekte in bieten

Door het droge weer bereikte in het netwerk van waarnemingsvelden slechts 8 % van de percelen de behandelingsdrempel voor cercospora. Symptomen van vergelingsziekte verschijnen in de bietenvelden.

Leestijd : 2 min

Bij dit droog weer evolueren de bladziekten relatief langzaam. In het netwerk van waarnemingsvelden bereikten slechts 4 van de 52 percelen de behandelingsdrempel voor cercospora. (5% van de bladeren aangetast door minstens één cercospora-vlek). Roest werd waargenomen in 25 percelen waarvan 2 percelen de behandelingsdrempel bereikten en witziekte in 18 percelen, waarvan 1 perceel de behandelingsdrempel heeft bereikt.

We adviseren u om regelmatig uw percelen te controleren en om alleen te behandelen wanneer de drempel is bereikt. Preventieve toepassingen van fungiciden zijn niet rendabel in de bietenteelt.

Als de behandelingsdrempel wordt bereikt voor ten minste één ziekte, wordt aanbevolen om een erkend fungicide toe te passen aan de erkende dosis.

Zie de Fungi Memo 2019 voor meer informatie over het bestrijden van bladziekten en de toevoeging van mancozeb om cercospora te bestrijden.

De evolutie van bladziekten kan op een kaart worden gevisualiseerd die elke week wordt bijgewerkt.

De tabel hieronder geeft de behandelingsdrempels weer. Als er meerdere ziekten tegelijkertijd aanwezig zijn, moeten deze afzonderlijk worden beschouwd en niet worden getotaliseerd.

Een blad wordt beschouwd als aangetast zodra een enkele kleine plek is geïdentificeerd met een vergrootglas. De waarneming gebeurt op minstens 50 bladeren (en idealiter 100 bladeren).

Ziekte

Behandelingsdrempel (in juli)

Cercospora

5 % aangetaste bladeren

(2-3 bladeren/50 of 5 bladeren/100)

Ramularia

Witziekte

15 % aangetaste bladeren

(7-8 bladeren/50 of 15 bladeren/100)

Roest

Symptomen vergelingsziekte zichtbaar bij de bieten

Symptomen van vergelingsziekte verschijnen in de bietenvelden. Ze zijn meestal zichtbaar op individuele planten, maar soms zijn er cirkels van aangetaste planten met vergelingsziekte zichtbaar in de velden. Vanwege de droge en warme omstandigheden is er veel geelverkleuring met verschillende oorzaken waarneembaar bij de bieten: voornamelijk tekorten in magnesium, verwelking, verbrand door de zon, bodemstructuur...

Virale vergelingsziekte wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door een geeloranje kleur van de bladeren en meer in het bijzonder, tussen de nerven. De bladeren worden pas geel als ze volledig ontwikkeld zijn. Daarom zijn de bladeren in het hart van de biet nog altijd groen. Vergelingsziekte onderscheidt zich echter door een licht oranje verkleuring en verdikking van de bladeren. Omdat de virale vergelingsziekte het transport van suiker door het vasculaire systeem verstoort, hoopt suiker zich op in de bladeren en worden ze broos en krakend.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken