Startpagina Actueel

Groei Waalse voedingsindustrie stokt

De omzet van de Waalse voedingsindustrie is in 2018 met 1,7% gedaald tot 8,55 miljard euro. De sector exporteert ook minder terwijl het investeringsniveau stagneert. De handelsbalans, het verschil tussen de waarde van de import en export, verbeterde in 2018 wel met liefst 19% tot 847 miljoen. De Waalse afdeling van voedingskoepel Fevia roept overheid en private partijen op te blijven investeren in de sector, die volgens haar nog veel potentieel herbergt.

Leestijd : 2 min

Mochten we voor 2017 jaar een mooie groei voorstellen, het afgelopen jaar was in de Waalse voedingssector sprake van krimp. Rampzalig is dat niet: de krimp van omzet (1,7%), export (0,3%) en investeringen (0,1%) is zeer beperkt. Met een investeringsvolume van 457 miljoen euro blijft de voedingssector in Wallonië bovendien net als in voorgaande jaren de belangrijkste investeerder van de Waalse economie.

Maar hoe lang nog, vraagt voorzitter Guy Paternoster van Fevia Wallonie zich af. Het is volgens hem tijd om te investeren in productieketens met toekomstperspectief, zoals de biologische sector of gezondheidsconcepten. Hij benadrukt dat hogere belastingen op korte termijn de staatskas spekken, maar op de langere termijn de economie schaden. “Vergeet die taxen en zet in op waardecreatie in samenspraak met alle actoren die betrokken zijn bij het duurzaam voedingssysteem op Waals niveau!”

Met een werkgelegenheidsgroei van 2% in 2018, waarvan 23.000 directe jobs en 27.000 indirecte jobs, versterkt de sector zich als grootste industriële werkgever van Wallonië. Het is echter volgens Fevia Wallonie steeds moeilijker om de geschikte, technische profielen die een voorwaarde zijn voor groei, te vinden. Op termijn is dat ook een bedreiging voor de landbouw, aldus de organisatie, want die groeit mee met de verwerkers.

Wat de export aangaat, meldt Fevia Wallonie nog dat de export naar Europese bestemmingen is afgenomen, maar naar verre bestemmingen als de VS en China juist toeneemt.

Jan-Cees Bron

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken