Startpagina Bedrijfsnieuws

Teeltbedrijf Deprez dreigt onder schuldenberg te bezwijken

Het plantagebedrijf van Hein Deprez loopt door oplopende schulden gevaar, zo blijkt uit de jaarrekening van de onderneming. Dat maakt het volgens De Tijd voor de ondernemer des te moeilijker de controle te behouden over de kern van zijn bedrijvenimperium, het beursgenoteerde Greenyard. Ook dat kampt immers met een schuldencrisis, wat er al toe leidde dat onder druk van de financiers een co-CEO werd aangesteld.

Leestijd : 2 min

De Tijd nam de jaarrekening van Deprez’ plantageholding De Weide Blik onder de loep. De houdstermaatschappij boekte het afgelopen boekjaar een verlies van 53 miljoen euro door waardeverminderingen op haar dochterbedrijven The Fruit Farm Group (25,7 miljoen) en Orchards Invest (27 miljoen). Die hebben boerderijen en plantages in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. The Fruit Farm Group telt volgens de website geen bedrijven in België. In Europa is het alleen in Nederland actief. Hier is ook Orchards Invest geregistreerd.

Volgens het Nederlandse Financieele Dagblad zou dit bedrijf, A.C. Hartman, op de rol staan om verkocht te worden. Hartman telt 180 werknemers en realiseert een jaaromzet van enkele tientallen miljoenen. Het bedrijf werd pas in 2017 gekocht. Vrij snel na de overname van de groentekweker uit Friesland, ontstond er een geschil. Volgens de door Deprez afgevaardigde berstuurder Rob Bal had de eigenaar van A.C. Hartman, Willem Hartman, met de cijfers geknoeid en in een transactie honderdduizenden euro’s naar een eigen rekening laten sturen. Hartman ontkende in alle toonaarden en pleegde enkele maanden na de deal zelfmoord.

Rekening houdend met het overgedragen verlies uit 2017 zit De Weide Blik voor 76 miljoen in het rood. Daar komen 50 miljoen euro aan schulden bij. Volgens De Tijd spreekt Deprez met het bankensyndicaat die de bedrijven financieren over de situatie. De problemen bij De Weide Blik vergroten volgens De Tijd de kans dat Deprez de controle verliest over Greenyard. De Weide Blik gold als het fundament van zijn controle: bij problemen, kon men altijd verkopen.

De schuldenberg van het beursgenoteerde bedrijf is met 456 miljoen euro 7,1 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda), terwijl de banken de grens op 4,25 keer legden. De schuldenproblematiek ontstond best wrang vlak na de mislukte overname van de Amerikaanse fruitgigant Dole Foods. Sinds januari is het duidelijk dat het bedrijf een kapitaalverhoging moet doorvoeren. Die kan volgens waarnemers oplopen tot 140 miljoen euro.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken