Startpagina Vleesvee

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen betere toegang tot Europese markt

Amerikaanse rundvleesproducenten krijgen een betere toegang tot de markt van de Europese Unie. Dat heeft Donald Trump vrijdag aangekondigd. De Amerikaanse president sprak over een "belangrijke doorbraak" voor de Amerikaanse boeren en de Europese consumenten. "Het Amerikaanse vlees is het beste ter wereld", aldus Trump bij de ondertekening van het overeenkomstige handelsakkoord met de EU.

Leestijd : 2 min

Het princiepsakkoord werd medio juni al aangekondigd. De Europese Commissie liet toen weten dat delen van de volledige vleesimport van jaarlijks 45.000 ton in de EU vast zouden gereserveerd worden voor Amerikaanse leveranciers. Binnen een tijdspanne van zeven jaar zou het Amerikaanse aandeel zo tot 35.000 ton per jaar kunnen stijgen. Het gaat om vlees "van hoge kwaliteit", en zonder hormonen dus. De EU weert al langer rundvlees dat geproduceerd is met runderen die hormonen toegediend hebben gekregen.

De Wereldhandelsorganisatie WTO verklaarde eerder de importstop van de EU als illegaal, omdat er geen wetenschappelijk bewijs zou zijn dat de productiewijze schadelijk voor dier of mens is. Sindsdien spraken de EU en VS als compromis een importquotum af, dat nu dus wordt vergroot. Slechts nog 10.000 ton vlees zou uit landen als Argentinië en Uruguay komen. Het akkoord moet aan Europese zijde nog definitief bevestigd worden. Dat de EU inbindt op het thema rundvlees, geldt als reden waarom Trump zich de voorbije zomer bereid verklaarde om het handelsconflict met de EU voorlopig te laten rusten en ook toezegde voorlopig geen extra heffingen in te stellen op auto's of andere goederen uit de EU.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken