Startpagina Actueel

2019 topjaar voor veldmuizen en daardoor ook voor steen- en kerkuilen

Dankzij de uitzonderlijk droge zomer vorig jaar, gevolgd door een zachte winter en lente met zeer weinig neerslag, zijn er momenteel enorm veel veldmuizen in Vlaanderen, meldt Natuurpunt. Dat komt dan weer het bestand aan steen- en kerkuilen ten goede.

Leestijd : 1 min

Steen- en kerkuilen leggen meestal vijf eieren, maar Natuurpunt trof dit jaar voor de steenuilen al legsels aan van zes eieren en voor de kerkuilen zelfs van zeven. De jongen verlaten bovendien nu al het nest, wat minstens een maand vroeger is dan in een normaal jaar.

Zo'n jonge kerkuil eet gemiddeld vijf muizen per nacht. “Zijn er zeven jongen dan moeten de oudervogels, die pas beginnen te jagen als het omstreeks 23 uur pikdonker is, met inbegrip voor het voedsel voor henzelf 45 muizen vangen. Als het muizenaanbod zo goed blijft als nu, wordt in juli mogelijk nog een tweede reeks eieren gelegd”, aldus Natuurpunt.

Andere uilsoorten laten zich minder goed monitoren, omdat ze broeden in bomen en niet in nestkasten. Voor de ransuil en de bosuil werd de afgelopen jaren al een stijgende trend genoteerd. Voor die laatste soort is 2019 een eerder normaal jaar.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken