Startpagina Pluimvee

Eieren van Nederlandse kleinschalige kippenbedrijven veilig bevonden

Eieren van kleinschalige commerciële pluimveehouders bevatten veel minder PFAS dan die van hobbykippenhouders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Nederlandse stichtingen Urgenda, Herenboeren en Caring Farmers.

Leestijd : 2 min

Uit het onderzoek bleek dat in totaal 27 van de 28 geteste kleinschalige bedrijven (tot 249 kippen) een PFAS-waarde onder de Europese norm toonden. Daarmee zijn hun eieren over het algemeen veilig te eten, zowel door volwassenen als door kinderen.

Helft van hobbykipeieren onveilig

De kleinschalige pluimveehouderij viel buiten het eerdere onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat gericht was op eieren van hobbykippenhouders. Daaruit bleek dat de helft van alle hobbykipeieren (particuliere eieren) onveilig is om te eten. Het RIVM adviseerde Nederlandse consumenten daarom op 15 april om geen particuliere eieren meer te eten.

Dit bracht ook veel onrust bij de kleinschalige houders, aangezien zij juridisch als ‘hobbyhouder’ worden gezien. De uitkomst van het nieuwe onderzoek geeft hen én hun klanten vertrouwen.

Verschillen met eieren van hobbykippen

Een mogelijke verklaring is dat de regenwormconsumptie per ei bij kleinschalige pluimveehouders veel lager is dan bij hobbykippenhouders. Hobbykippen worden gemiddeld ouder en zijn meestal rassen die minder eieren leggen. Zeker is dat kleinere koppels met oudere kippen een iets hoger risico laten zien. Toch blijft het aantal overschrijdingen minimaal.

Verbod op PFAS en vervolgonderzoek naar vervuiling

De organisaties Urgenda, Herenboeren en Caring Farmers pleiten voor een direct verbod op PFAS, vervolgonderzoek naar PFAS-vervuiling én naar manieren om vervuilde gronden weer schoon te krijgen. “De vervuiling is diepgeworteld in lucht, water en bodem. Maar we zijn blij dat het alsnog mogelijk is om op een diervriendelijke en kleinschalige wijze gezonde eieren te produceren”, aldus pluimveedierenarts Vera Bavinck van Caring Farmers.

Je kan het hele onderzoek van de organisaties  hier lezen.

Caring Farmers/JVB

Lees ook in Pluimvee

Ammoniakuitstoot in Vlaanderen halveert door inspanningen

Stikstof De ammoniakuitstoot was op 3 juni onderwerp van discussie tijdens de Commissie Leefmilieu. De uitstoot van stikstofoxiden en van ammoniak zal volgens minister Brouns (cd&v) de komende jaren halveren in Vlaanderen. Dat is vastgelegd in maatregelen met een reductie op het niveau van diersoorten, namelijk voor varkens 60% in niet-AEA-stallen (ammoniakemissiearm) en voor rundvee 25%.
Meer artikelen bekijken