Startpagina Economie

Bijna 200.000 bezoekers, protest tegen Mercosur en een nieuw biologisch keurmerk

De Beurs van Libramont trok dit jaar iets minder bezoekers en werd aangegrepen voor protest tegen grootschalige import van rundvlees uit Zuid-Amerika, en het presenteren van een nieuw biologisch keurmerk.

Leestijd : 4 min

De 85ste editie van de Beurs van Libramont zit er alweer op. Het vierdaagse landbouwspektakel diep in Wallonië trok 198.051 bezoekers, en dat zijn er bijna 6.000 minder dan vorig jaar. De daling is volgens de organisatie geen indicatie van afnemende interesse. De eerste dag was het snikheet, de tweede dag fris en regenachtig. Wie nog wat op het veld wilde doen voor de regen of geen zin had een dag lang te zweten, bleef thuis.

Meerjarig daalt de interesse toch wel wat. Het bezoekersrecord voor de landbouwbeurs dateert alweer van 2012, toen 219.328 mensen naar het evenement in Libramont afzakten. De hitte speelde zeker een rol. Er werd water uitgedeeld aan bezoekers, en er was her en der verneveling. Voor de dieren waren een hele serie maatregelen getroffen, zoals korte douches voor de runderen en ventilatoren. "Het aantal bezoekers is niet het belangrijkste, maar wel dat onze circa 800 exposanten goede zaken kunnen doen”, aldus beursmanager Caroline Willems. “Zo niet, dan komen ze niet terug."

Terugkomen doen de meesten vooralsnog wel. De beurs is dan ook meer dan een verkoopraam. “Om eerlijk te zijn, hier ga je geen klanten winnen, maar misschien wel behouden”, zegt agrodirecteur Jan de Keyser van BNP Paribas Fortis. “Door er te zijn, laat je zien dat je de landbouw als een serieuze klantengroep ziet. Zo is het ook: de vraag naar voeding neemt wereldwijd toe en nergens kun je zo goed produceren als hier.”

Veel, maar minder machines

Veel bezoekers komen voor de grote tractoren en landbouwmachines, en die waren net wat minder talrijk aanwezig dan in andere jaren. “Libramont blijft voor de landbouw een belangrijke vitrine naar het grote publiek, maar dat is helaas niet onze belangrijkste doelgroep”, zegt Tom Van Looveren, verkoopmanager voor Fendt en Amazone.

Het is een kwestie van budgetten. “Agriflanders, Libramont, Potato Europe, Werktuigendagen en Agribex, dan moeten er keuzes gemaakt worden. Daarom werden de grote standen van importeurs vervangen door kleine standen van lokale verdelers, met hoogstens één of twee tractoren op hun stand. Een aantal andere merken beslisten niet deel te nemen en hierdoor viel er zelfs hier en daar een lege plek te bespeuren.” Schroeven de machinefabrikanten hun aanwezigheid mogelijk tweejaarlijks wat terug, de beurs verwelkomt ook niet traditionele landbouwbedrijven. Zo waren diverse start-ups te bewonderen die technologieën voor ‘smart farming’ aanbieden (zie pagina 7).

Was Laiterie des Ardennes als grootste Waalse melkophaler al een vaste waarde, Milcobel nam ook alweer voor het derde jaar op rij deel. Boerenbestuurder Kris D’Haemer wijst erop dat Milcobel wel haar hoofdzetel in Vlaanderen heeft, maar vooral begrepen moet worden als een Belgische coöperatie, die zo’n 150 Waalse en Noord-Franse leden telt. Waalse melk is welkom. “Op termijn kunnen we zo’n 300 miljoen liter gebruiken. De bestaande leden kunnen dat deels aanbrengen maar lang niet alles, dus moeten we ons laten zien.”

Wat tractoren en machines aangaat, en in mindere mate werktuigen, was het aantal duidelijk minder. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het grote aantal beurzen dit jaar.
Wat tractoren en machines aangaat, en in mindere mate werktuigen, was het aantal duidelijk minder. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het grote aantal beurzen dit jaar. - Foto: JCB

Verzet tegen Mercosur

De beurs was zoals gebruikelijk ook een plek om politiek te bedrijven. Waals minister-president Willy Borsus ging de standen langs en ondertekende een petitie tegen het vrijhandelsakkoord van de EU met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Gevreesd wordt dat dit akkoord een zware impact zal hebben op de Europese landbouw, en de Waalse in het bijzonder, die al verschillende crisissen heeft gekend.

"Waarom importeert men producten die men ook hier vindt, kwalitatief en in voldoende aantal? Waarom toont men geen respect voor de landbouwer en de Europese consument? Waarom brengt men de familiale landbouw in de problemen, hier en in de Mercosur-landen?", vroeg Marianne Steel van de Waalse landbouwfederatie Fwa zich af.

Ze pleit voor een coherent beleid. "Men kan niet enerzijds sociale en milieunormen eisen, een striktere traceerbaarheid, een beperkter landbouwbudget op Europees niveau en anderzijds aanvaarden dat we in concurrentie gaan met producten die van landbouwfabrieken komen waar die criteria niet gelden.”

De federale landbouwminister Denis Ducarme, een partijgenoot van Borsus, tekende de petitie niet maar beloofde wel om druk te zullen blijven zetten zodat de Europese Commissie dezelfde normen gaat eisen op het vlak van milieu en volksgezondheid. Hij wees erop dat er een politiek akkoord is, maar nog geen vrijhandelsakkoord. "Er is nog geen verdrag en dat is nog niet geratificeerd. We gaan ons mobiliseren.”

De Waalse landbouworganisatie Fugea greep de beurs aan om te ageren tegen een handels-akkoord met Mercosur, dat volgens hen neerkomt op een bom onder de Belgische vleesveehouderij.
De Waalse landbouworganisatie Fugea greep de beurs aan om te ageren tegen een handels-akkoord met Mercosur, dat volgens hen neerkomt op een bom onder de Belgische vleesveehouderij. - Foto: JCB

Nieuw biolabel

Tijdens de beurs zijn ook nieuwe verbanden gesmeed dan wel gepresenteerd. Goed nieuws voor Waalse aardappeltelers: ze kunnen zich voortaan met een verzekering indekken tegen het risico van hevige regenval in de oogsttijd. De dekkingsperiode van de verzekering, beklonken door Fwa en Axa, loopt van 1 oktober tot 15 november, een risicoperiode verbonden aan de oogst van de aardappelknollen. “Het voordeel van dit type verzekering is dat er geen expert ter plaatse moet komen om de schade vast te stellen. Als een indexdrempel overschreden wordt, volgt er twee weken later automatisch een vergoeding”, zegt Xavier Bordet van Fwa.

Drie organisaties voor biologische landbouw hebben op de beurs ook een nieuw label in het leven geroepen voor Belgische bio: ‘Biogarantie Made in Belgium’. Volgens Dominique Jacques, voorzitter van de vereniging van biologische landbouwers Unab, ging er aan het nieuwe label een jarenlange onderhandeling vooraf. Het doel was een Belgisch label te hebben, voor het geval de regels voor het Europese biolabel in de toekomst zouden worden versoepeld. Aan het Belgische initiatief worden bovenop de huidige Europese regels drie voorwaarden toegevoegd: het lokale karakter, de traceerbaarheid en een prijs die de moeite loont voor de producent.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken