Startpagina Economie

Bayer ontkent Roundup-schikking van 8 miljard dollar

Bayer heeft geen voorstel gedaan om tot een schikking te komen in duizenden Amerikaanse rechtszaken wegens de onkruidverdelger Roundup. Dat heeft de speciaal aangestelde bemiddelaar in de zaak laten weten. Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Bayer bereid zou zijn de kwestie voor maximaal 8 miljard dollar af te kopen. De claims zouden in totaal meer dan 10 miljard dollar waard zijn.

Leestijd : 2 min

In totaal lopen in de Verenigde Staten ruim 18.000 rechtszaken wegens Roundup, aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van de onkruidbestrijder. Bayer, dat het middel via de overname van Monsanto in handen kreeg, stelde eerder al een speciale bemiddelaar aan om onderhandelingen tussen beide kampen in goede banen te leiden. Die onderhandelingen vinden op dit moment plaats. Volgens mediator Ken Feinberg is tijdens de gesprekken totaal nog niet gesproken over compensatie.

Bayer werd in eerdere rechtszaken rond Roundup al veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars aan schadevergoedingen, met name aan . Tot dusver heeft het bedrijf altijd volgehouden dat middel veilig voor gebruik is. Een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde de werkzame stof in Roundup, glyfosaat, eerder tot ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’. Daarbij wordt niet aangegeven welke rol de blootstelling (tijd, hoeveelheid) speelt. Bayer wijst weer op andere studies die het product veilig verklaren.

Hoe het ook zij, de juridische procedures zetten Bayer voortdurend onder druk. Het Duitse bedrijf nam in de zomer van 2018 voor 66 miljard dollar het Amerikaanse Monsanto over. Het was een coup: even daarvoor had Monsanto vergeefs geprobeerd Syngenta over te nemen. De filosofie was dat Bayer leidend is met gewasbescherming en Monsanto met zaden. De combinatie zou boeren veel betere oplossingen kunnen bieden dan de twee bedrijven afzonderlijk. Mededingingsautoriteiten gingen akkoord nadat de bedrijven beloofden een deel van de activiteiten te verkopen. Roundup bleef bij de nieuwe groep.

Bayer maakte onlangs ook resultaten bekend voor het tweede kwartaal. De chemiereus voelde het noodweer in de Verenigde Staten in zijn resultaten. Door overstromingen in het afgelopen kwartaal viel de verkoop van zaden en gewasbeschermingsmiddelen tegen. Ook het handelsconflict tussen de VS en China drukte op de opbrengsten. De totale omzet steeg met ruim 21% tot een kleine 11,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor overnames en wisselkoersen was er sprake van 0,9% groei. De winst over het tweede kwartaal bedroeg 404 miljoen euro, een daling van bijna 50%.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken