Startpagina Veeteelt

Weyts: nemen steeds meer dieren in bescherming

De diensten van Vlaams Dierenminister Ben Weyts hebben in 2018 elke maand gemiddeld 261 verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag genomen. Dat is een nieuw record. “Wie niet horen wil, moet voelen”, vindt Weyts. “Als het de spuigaten uitloopt, dan treden wij kordaat op, in het belang van de dieren”. Meestal betreft het gezelschapsdieren, maar ook runderen, varkens en schapen worden soms in beslag genomen.

In totaal zijn 3186 dieren in beslag genomen. Hieronder zijn 96 varkens, 34 runderen en 308 schapen. Weyts claimt als eerste Vlaamse minister het domein dierenwelzijn te hebben uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. De strijd tegen dierenmishandeling en -verwaarlozing werd volgens de N-VA-politicus fors opgevoerd. Zo werd de Inspectiedienst Dierenwelzijn in 2016 in één klap de helft groter. Terwijl de hele Vlaamse Overheid bespaarde op de koppen, kwam er bij de Dienst Dierenwelzijn een capaciteitsuitbreiding van 60%.

“Dat was niet evident, maar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken