Startpagina Veeteelt

ForFarmers verdient fors minder

Veevoederfabrikant ForFarmers heeft niet onverwacht het eerste halfjaar fors minder verdiend dan een jaar eerder. Het bedrijf verkocht vooral door acquisities wel meer voeder, maar zag door ongunstige inkoopposities de winst verdampen. “We hebben onze inkoopprocedure geëvalueerd en aangescherpt en onder meer de toegestane dekkingsperiode voor belangrijke grondstoffen verkort”, aldus CEO Yoram Knoop.

Leestijd : 3 min

ForFarmers schatte de prijsbeweging van graan en soja, belangrijke bestanddelen van het veevoeder, verkeerd in. Het bedrijf uit Oost-Nederland kocht te duur in. De concurrentie anticipeerde beter op de werkelijke prijsevolutie, en dus besloot ForFarmers, om haar marktaandeel te beschermen, de hogere prijzen niet of niet volledig door te berekenen aan klanten. Knoop sluit dergelijke misstappen in de toekomst niet uit, maar laat wel de hele inkoopprocedure onder de loep nemen.

ForFarmers verkocht in het eerste halfjaar 5,1 miljoen ton voeder en dat is 5,2% meer dan een jaar geleden. De volumetoename door de acquisities in Polen, Nederland en België was 6,8%. Zonder de acquisities is het het volume dus gedaald. De daling vond plaats in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. De afzet van mengvoer steeg met 7,2% en groeide daarmee procentueel harder dan de totale voederafzet, waar ook bijvoorbeeld additieven en premixen bij worden gerekend. Ook hier zijn acquisities de drijvende kracht.

Nederland en België worden in de cijfers samen genomen. De voederafzet in de landen is 1% gegroeid en het bedrijfsresultaat (Ebitda) daalde met 8%. In Nederland wedijvert ForFarmers met Agrifirm en De Heus om het marktleiderschap, in België is het bedrijf sinds de overname van Voeders Algoet uit Zulte nummer twee, op gepaste afstand, van de voederbedrijven van Arvesta (Aveve, Dumoulin,...). ForFarmers merkt in de markt dat de varkenssector nog steeds lijdt onder de dreiging van Afrikaanse varkenspest, al is die tot op heden alleen bij wilde everzwijnen geconstateerd en lijkt de situatie onder controle.

In geheel België zijn hygiëne-protocollen van kracht om het risico van verdere besmetting te verminderen. In België neemt de aandacht voor het terugdringen van antibiotica in voer toe, merkt ForFarmers, en is er een groeiende vraag naar niet-genetisch gemodificeerde (GMO-vrije) voeding.De krimp van de rundvee- en varkensstapel in Nederland, als gevolg van de toenemende druk op de agrarische sector om te voldoen aan onder meer fosfaatdoelstellingen, had een negatieve impact op de afzet.

De mengvoervolumes in het Verenigd Koninkrijk daalden onder meer doordat er tijdens de milde winter meer dieren in de wei bleven en minder bijgevoerd werden. Daarnaast daalde het volume in de varkenssector als gevolg van de commerciële propositie, die gericht is op toegevoegde waarde dus betere marges. In Duitsland/Polen steeg het mengvoervolume door de overname van Tasomix (Polen) per juli 2018 en door het aantrekken van nieuwe klanten in de pluimvee- en de varkenssector in Duitsland.

Financieel resultaat

De omzet nam met 11,6% toe tot €1.274 miljoen. De bijdrage van acquisities was +8,7%. Terwijl het Total Feed-volume autonoom daalde, nam de gerelateerde omzet toe met 2,6%. Dit kwam doordat de doorberekende grondstofprijzen in de eerste helft van 2019 hoger lagen dan in de eerste helft van 2018. De gevolgen van de ongunstige inkoopposities, die eind 2018 waren ingenomen, zijn ten laste van de resultaten van het eerste halfjaar gekomen. Het onderliggende bedrijfsresultaat daalde zowat 32% tot 35,8 miljoen euro. De nettowinst daalde 75%.

"De resultaten over het eerste halfjaar 2019 zijn teleurstellend, maar in lijn met de verwachting die we bij publicatie van de update over het eerste kwartaal afgaven”, aldus Knoop. “Sinds de aankondiging van de efficiencyplannen in maart jl. hebben we aangegeven dat we dit jaar vier fabrieken zullen sluiten. Dit zal bijdragen aan de beoogde structurele kostenbesparing van 10 miljoen euro in 2021. De agrarische sector heeft in steeds meer landen onder meer te maken met overheidsmaatregelen om de milieueffecten van de sector te verminderen. De snelheid en intensiteit waarmee zulke maatregelen worden geïntroduceerd nemen wij mee in de strategie voor de periode 2020 tot 2025.”

ForFarmers maakte eerder bekend in Nederland twee fabrieken te sluiten en in Duitsland een geplande fabriek niet te bouwen.

ForFarmers is beursgenoteerd maar de meeste aandelen zijn in handen van boeren.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken