Startpagina Actueel

Blauwbessenplantage is everzwijnen meer dan zat

De velden van de blauwbessenplantage Blueberry Fields in Koersel (Beringen) werden al vaker omgewoeld door everzwijnen, maar voor de eerste keer in dertig jaar eten de beesten de bessen nu ook op. De eigenaars roepen in het Belang van Limburg de overheid op om iets te doen aan de everzwijnenoverlast.

Leestijd : 1 min

Een derde van de 25 hectare tellende bessenplantage werd volgens Blueberry Fields opgegeten. Volgens eigenaar Luc Vandebroek ontloopt de overheid zijn verantwoordelijkheid. “Wij zijn een fruitbedrijf, geen veebedrijf. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij onze plantage van 25 hectare moeten omheinen om de dieren buiten te kunnen houden? En wie gaat de kosten ervan betalen?” Vandebroek vindt dat de overheid dan maar de omheining van zijn plantage moet betalen.

Vandebroek staat niet alleen in zijn kritiek. Boerenbond vindt dat de regeling voor schadevergoeding bij wildschade nu niet goed functioneert. Ook vindt de organisatie dat jagers het recht moeten krijgen met geluidsdempers en nachtrichtkijkers te jagen, wat meer succes oplevert.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken