Startpagina Schapen

Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest

Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. In totaal werden 2.613 dieren geslacht. Vorig jaar waren dat er 5.913, een daling van 56%.

Leestijd : 2 min

Het was het eerste Offerfeest sinds het totaalverbod op onverdoofd slachten van kracht werd in Vlaanderen begin dit jaar. Alle schapen werden geslacht met voorafgaande verdoving. Twee derde van de runderen werd meteen na de halssnede verdoofd, een derde voor de slachting. In 2018 waren er nog 2.600 onverdoofde slachtingen. Ook het aantal slachtplaatsen daalde dit jaar, van 14 naar 11. Van die 11 waren er 7 slachthuizen en 4 tijdelijke slachtvloeren, blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) maandag verspreidde.

Zijn diensten moesten slechts 6 waarschuwingen uitdelen. De dalende trend is al langer merkbaar en is volgens GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch deels te danken aan het verbod op onverdoofd slachten. Maar daarnaast speelt volgens hem mee dat het Offerfeest al voor de derde keer op rij tijdens de vakantie plaatsvindt, en sommigen het feest in het land van herkomst vieren. Bovendien gaan moslims naar de halal-slager in plaats van een schaap te slachten, of sturen ze geld voor een offerdier naar een arm land.

"Ik maak me ook de bedenking dat er nog steeds illegaal thuis wordt geslacht", zegt Vandenbosch, ook al betwist hij dat die praktijk zou toenemen. Vanaf 1 september zal ook in Wallonië een verbod gelden op onverdoofd slachten. Enkel in Brussel zullen vanaf dan nog dieren mogen worden geslacht zonder eerst verdoofd te worden. In een communiqué zegt Weyts dat hij hoopt dat de cijfers aangeven dat steeds meer personen zich neerleggen bij het verbod op onverdoofd slachten. "Wie weet kan dit er ook toe leiden dat de laatste juridische achterhoedegevechten nu ook gestaakt worden. Laten we de bladzijde omdraaien en samen vooruitkijken naar een toekomst met meer dierenwelzijn voor en door iedereen."

Belga

Lees ook in Schapen

Overwennen of kunstmatige opkweek van lammeren

Schapen De aflamperiode is momenteel op de meeste schapenbedrijven al een eind gevorderd. In de ideale situatie heeft elke werpende ooi een mooi gevulde uier en hebben de pasgeboren lammeren voldoende melk om al na een paar dagen zonder veel extra zorg de grote stal of de wei te kunnen intrekken. Geregeld komen er tijdens de geboorteperiode echter gevallen voor waarbij de ooi-lamrelatie op een of andere manier verstoord is.
Meer artikelen bekijken