Startpagina Actueel

Hoe de onkruiden aanpakken in de maïsteelt van 2017 ? (deel 1)

De maïs wordt ondertussen al op meerdere plaatsen gezaaid. Hoog tijd dus om eens na te denken over de mogelijke onkruidbestrijding. In een eerste deel geven we in dit artikel al enkel handvaten aan om dit te doen.

Leestijd : 6 min

Om te kijken hoe de de onkruiden dit jaar kunnen aanpakken, kijken we ook eens terug naar de ervaringen in 2016, dit was soms toch wel een moeilijke onkruidbestrijding.

Na een maand maart en een eerste helft van april die vrij koud waren met een normale hoeveelheid neerslag, bleef de tweede helft van april koud met een regenperiode die de start van de zaaiperiode bemoeilijkte.

Moeilijke bestrijding in 2016

Van 8 tot 28 april kon men de meeste ochtenden rijm op de gazons vaststellen. Vóór 23 april kon alsnog een deel van de maïs ingezaaid worden maar daarna viel de zaai grotendeels stil tot ongeveer 4 mei. Op lichte grond kon in deze periode meestal nog tussen de regenbuien verder gezaaid worden. Daarna werd het droger en ook iets warmer. Tot midden mei bleven de nachten echter wel vrij koud. Vanaf 22 mei tot eind juni kregen we te maken met zeer veel neerslag, met de gekende gevolgen: ondergelopen velden en maïs die op sommige velden volledig verloren ging door verstikking.

Al deze neerslag had ook een impact op de onkruidbestrijding. Het aantal regenvrije dagen was erg beperkt. Het goede nieuws was dat de dagen zonder regen meestal windvrij waren. Een ander probleem was de berijdbaarheid van de velden. Door de verzadiging van de grond werden soms diepe sporen gereden bij de onkruidbestrijding.

De vochtige bodem en toplaag tijdens heel de maand juni lieten een zeer goede werking toe van de producten met bodemwerking. De vochtigheid van de bodem hielp gelukkig om de impact van het niet gebruiken van Terbuthylazine op te vangen. Al bij al was de onkruidbeheersing op de meeste velden nog behoorlijk tot goed. Er waren uiteraard wel problemen op velden waar men niet tijdig op kon rijden of waar de maïs zo zwak was dat onkruiden de bovenhand namen of waar de rijen te traag sloten en zo laatkiemende onkruiden toelieten.

Veranderingen bij de beschikbare producten

Adengo TCMAX:

Dit product wordt door Bayer Cropscience gecommercialiseerd onder de vorm van een suspensie concentraat (SC formulering). Het product heeft een erkenning voor een toepassing in vooropkomst tot in het 3de ZB stadium aan een maximale dosis van 0,33 l/ha. Het product bevat 225 gram isoxaflutole, 90 gram thiencarbazone-methyl en 150 gram cyprosulfamide per liter.

De proeven van het CIPF in 2016 bevestigden de goede werking tegen hanenpoot, Zuid-Afrikaanse gierst, naaldaar, raaigras, dovenetel, zwarte nachtschade, klein kruiskruid, zuring, perzikkruid en varkensgras. De werking tegen deze laatste twee onkruiden is een belangrijke meerwaarde bij combinaties zonder terbuthylazine.

Capreno TCMAX :

Dit product wordt door Bayer Cropscience gecommercialiseerd onder de vorm van een suspensie concentraat (SC formulering). Het product heeft een erkenning voor een toepassing in het 2de tot 4de ZB stadium aan een maximale dosis van 0,29 l/ha. Het product bevat 345 gram tembotrione, 134 gram isoxadifen-ethyl en 68 gram thiencarbazone per liter.

Dit product wordt gemengd met geësterifieerde koolzaadolie (1l Actirob). Zijn werkingsspectrum is vergelijkbaar met dat van Laudis OD (ook een product op basis van tembotrione). De gebruiksdosis met partner is 0,20 l/ha, wat overeen komt met 1,5 l/ha Laudis. De molecule thiencarbazone levert een complementaire werking op tegen varkensgrasachtigen en reigersbek. Bij een dosis van 0,2 l/ha, is het product niet altijd voldoende werkzaam tegen ganzevoetachtigen.

Onyx :

Dit product wordt door Belchim Crop Protection gecommercialiseerd en bevat 600 gram pyridaat per liter. Het product wordt verkocht als emulgeerbaar concentraat, met een erkende dosis van 1,5 liter in na-opkomst (van het 2de tot 8ste bladstadium). Onyx is zeer efficiënt tegen ganzevoetachtigen, amaranten, zwarte nachtschade, duivenkervel, knopkruid, reigersbek, doornappel,.. In schemas zonder Terbuthylazine, helpt Onyx via een synergetisch booster effect op onkruiden die gevoelig zijn voor triketonen (mesotrione, sulcotrione en tembotrione).

De proeven door het CIPF van de afgelopen 4 jaar hebben ondermeer het synergetisch effect tussen mesotrione en pyridaat aangetoond tegen onkruiden als kamille, bingelkruid, vogelmuur en knolcyperus. Tegen dit laatste probleemonkruid heeft het product een erkenning tot een maximum dosis van 1,67 l/ha (in 1 dosis of in gefractioneerde toepassing).

Wegvallen van producten

In de maïsteelt zijn de producten op basis van bentazon (Basagran, Basagran SG, Bental 480SL en Troy 480) enkel nog toepasbaar bij de bestrijding van knolcyperus. Deze erkenning loopt nog tot eind 2017.

Restricties

Restricties bij het gebruik van mesotrione tegen knolcyperus

In het kader van de bestrijding van knolcyperus werd de toegelaten dosis van producten op basis van mesotrione (Callisto, Osorno, Starship, enz…) gereduceerd van 2 l/ha tot een maximum van 1,5 l/ha.

Restricties bij het gebruik van terbuthylazine langs oppervlaktewater

In 2015 besliste de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat een vegetatieve bufferzone van 20 meter diende gerespecteerd te worden bij het gebruik van Terbuthylazine langs oppervlaktewater. Naast natuurlijke waterlopen zoals beken, vijvers en rivieren vallen ook alle andere categorieën van oppervlaktewater onder deze maatregel : kanalen, collectoren, drainagekanalen, enz.

Het gaat onder meer om volgende producten:Akris, Andes, Aspect T, Calaris, Callistar, Gardo Gold, Gardopim, Primagram Gold et Promess. Hoewel terbuthylazine enkel als mengsels verkocht wordt biedt de actieve stof vele voordelen. Het product versterkt en versnelt de werking van contactmiddelen.

Deze stof is ook goed werkzaam tegen onkruiden die doorgaans minder goed bestreden worden door klassieke middelen zoals Callisto, Zeus, Laudis. Straatgras, kamilles, reigersbek, bingelkruid, akkerviooltje en varkensgras zijn goede voorbeelden. Hoewel het iets moeilijker is om een compleet schema op te stellen zonder het gebruik van terbuthylazine zijn er zeker mogelijkheden voorhanden. Hoewel deze aanbevelingen altijd gelden, is het bij schema’s zonder terbuthylazine van groot belang om het mengsel en de dosissen aan te passen aan de aanwezige onkruidflora en in een vroeg stadium te behandelen zodat de onkruiden nog klein zijn.

Heeft een behandeling in vooropkomst nog zin?

De efficiëntie van een behandeling in vooropkomst is sterk afhankelijk van een goede zaaibedvoorbereiding en van vochtige omstandigheden op het moment van de toepassing. De lentes van 2010 en 2011 waren zeer droog in april-mei en lieten geen goede behandeling in vooropkomst toe. In de afgelopen 5 jaar waren de omstandigheden wel goed en lieten zo goede resultaten toe. De laatste jaren is er weinig nieuws op de markt gekomen voor een behandeling in vooropkomst.

Dankzij het behoud van terbuthylazine blijven er opties om met 3 actieve stoffen tot een compleet schema te komen. Als de omstandigheden goed zijn is het mogelijk om alle éénjarige onkruiden te bestrijden. Ook moeilijkere grassen zoals Zuid-Afrikaanse gierst en kale gierst kunnen in vooropkomst bestreden worden.

Voor de overjarige onkruiden (haagwinde, zuring, distel, kweek, …) moet men altijd aanvullen met een bespuiting in na-opkomst.

De voornaamste actieve stoffen (flufenacet, isoxaflutole, pendimethalin) die in vooropkomst gebruikt worden hebben een plaatsgebonden selectiviteit. Ze mogen niet in contact komen met het kiemende maïszaad (een zaaidiepte van 3 tot 5 cm is nodig). Toepassing ervan op een droge bodem, juist vóór een hevige regenbui, is dus niet zonder risico, zeker als het om een lichte bodem gaat.

De beschikbaarheid van opties met Aspect T en een mengpartner laten een volledige bestrijding toe van alle eenjarige onkruiden in één toepassing. Men moet wel rekening houden met de regelgeving en de beperkingen bij het gebruik van Aspect T.

Naargelang de handelaar kan Aspect T ook bekomen worden onder de naam Promess of Andes. Het gaat om identieke producten (zelfde samenstelling, zelfde dosis) als Aspect T, maar met een andere benaming.

Hoewel vroeger een vooropkomst zonder terbuthylazine geen garanties kon bieden op een succesvolle behandeling heeft de komst van Adengo TCMX hierin verandering gebracht. De combinaties Adengo 0,25 l + Camix 1,25 l of Adengo 0,25 l + Stomp Aqua (Most Micro) 1,5 l dekken een zo goed als compleet spectrum. Zwaluwtong is de enige echte zwakte van deze combinatie. Bij deze combinaties in vooropkomst dient men steeds extra aandachtig te zijn bij de reiniging van de spuitmachine als er bieten behandeld dienen te worden na de onkruidbestrijding maïs.

De efficiëntie van de vooropkomst-behandeling is sterk gekoppeld aan een goede voorbereiding van de grond (voldoende fijn) en van de bodemvochtigheid. De aangeraden schema’s worden beschreven in Tabel 2. Verschillende onkruiden kunnen minder goed bestreden worden naargelang het gekozen mengsel.

G. Foucart, F. Renard,

J. Depoorter, CIPF

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken