Startpagina Pluimvee

Project FreeBirds wil kippen stimuleren om meer buiten te lopen

In het nieuwe project FreeBirds willen onderzoekers van onder meer ILVO individuele kippen in vrije uitloop opvolgen via trackingsystemen om zo een beter zicht te krijgen op hun welzijn en productie. Kennis over variatie in uitloopgebruik kan dan vertaald worden in aanpassingen aan het ontwerp van de uitloop.

Leestijd : 2 min

Binnen het Europese CORE Organic project Freebirds wordt gestreefd naar optimale praktijken binnen de biopluimveehouderij, gericht op meer welzijn door een beter gebruik van de uitloop.

Kippen met vrije uitloop hebben namelijk minder last van verwondend pikgedrag en parasieten. Anderzijds is er ook meer kans op contact met zieke wilde vogels, predatoren en bodemcontaminanten. Bovendien heeft de in de uitloop achtergelaten kippenmest mogelijks negatieve effecten op het milieu. Om een beter inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen al deze factoren zal ILVO, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, het uitloopgebruik van individuele kippen onderzoeken, en dit linken aan welzijn en productie.

Op een proeflocatie zal het individueel uitloopgedrag van legkippen gemeten worden. De uitloop is onderverdeeld in dichte begroeiing en open grasland met weinig begroeiing. Hier zullen individuele kippen binnen een koppel gevolgd worden aan de hand van sensoren die op de dieren worden bevestigd. Tot op heden was het moeilijk om individuele kippen te volgen in een koppel, maar dankzij innovatieve technologie is automatische tracking sinds kort wél mogelijk.

De resultaten van de tracking zullen meer inzicht geven in variatie in uitloopgebruik binnen een groep kippen. De bevindingen zullen gecommuniceerd worden naar pluimveehouders en adviseurs in de sector, die ze dan kunnen toepassen bij het ontwerpen en inrichten van de uitloop.

ILVO Nieuwsgolf

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken