Ferme de l’Espinette: na omschakeling naar bio, nog meer uitdaging
In 1971 startten Oscar en Claire Ghaye-Stasse hun landbouwbedrijf met een gangbare filosofie. Hoewel de enorme bagage in gangbare landbouw en hun ‘bijna-pensioen-leeftijd’ besloot het koppel in 2014 om hun percelen om te schakelen naar bio. En dat was niet impulsief. “Het vergt veel nadenken en biobedrijven bezoeken alvorens we wisten welke richting we wilden en met welke strategie.”
Om de kwaliteit van het graan toch te garanderen, investeerde Oscar in een trieur. - Foto: MVMengteelten bieden naar bodembedekking en opbrengst heel veel potentieel. - Foto: MVD e studiedag op het erf van Ferme de l’Espinette hoort binnen het project ‘Bio-scope Lim burg’ . - Foto: MV“Uiteindelijk is het de kunst om je eigen beredeneerde keuzes te maken, maar beheer die keuze goed. Elke boerderij heeft zijn eigen verhaal en eigen manier van werken. Er bestaat niet zoiets als één recept. Het is de bodem die dirigeert”, aldus Oscar Ghaye. - Foto: MVDe luzerne wordt gecomposteerd op zijn veld. - Foto: MV
Het landbouwbedrijf van Oscar en Claire Ghaye-Stasse, Ferme de l’Espinette in Tourinnes-la-Grosse, is het toonbeeld van uitdagingen aangaan. In 2014 beslisten de eigenaars om te schakelen van gangbaar naar bio. Ze kozen om dat niet gefaseerd te doen, maar alles in één keer. Dat is opmerkelijk, en mede daarom werd een studiedag georganiseerd op hun erf. Dit hoort binnen het project ‘Bio-scope Limburg’, een gezamenlijk initiatief van Innovatie-steunpunt, Boerenbond en Bioforum Vlaanderen met de financiële steun van Europa, de Vlaamse...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
AkkerbouwNegentien projecten hebben de afgelopen jaren gewerkt om nieuwe samenwerkingsverbanden en eiwitketens te creëren rond duurzame en gezonde eiwitten voor mens en/of dier. Ze werden in 2021 geselecteerd tijdens de projectoproep van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij rond ‘Realisatie eiwitstrategie’ in het kader van het Vlaamse relanceplan. Nu de projecten zijn afgerond, is duidelijk dat er potentieel is voor de uitbouw van nieuwe eiwitketens in Vlaanderen.