Startpagina Wetgeving

863 ha landbouwgrond werd natuur

In 2015 werd er 863 ha landbouwgrond omgezet naar de categorie bos, overig groen & natuur en reservaat. Voor het eerste semester van 2016 gaat het om 204 ha.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege op een vraag van Francesco Vanderjeugd (Open VLD). Volgens de heer Vanderjeugd bestaat in landbouwmiddens vaak de indruk dat al te vaak landbouwgrond wordt herbestemd voor natuurdoeleinden. Dat blijkt in de praktijk in zekere mate ook het geval te zijn.

Van de in totaal 863 ha uit 2015, het laatste jaar met volledige cijfers, blijkt de provincie Antwerpen het grootste gedeelte voor zijn rekening te nemen (376 ha). Daarna volgen op enige afstand Vlaams-Brabant (223 ha) en West-Vlaanderen (220 ha). De provincies Limburg (32 ha) en Oost-Vlaanderen (12 ha) sluiten de rij.

Ook het omgekeerde, de omzetting van natuur naar landbouw vond plaats, zij het in veel minder mate. Voor 2015 ging het om in totaal 72 ha. Het merendeel in Vlaams-Brabant (36 ha), gevolgd door Antwerpen (28 ha) en West-Vlaanderen (8 ha).

Onteigeningen

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) onteigende in 2016 voor 9,65 ha in Parkbos Gent en voor 22,85 ha in het Sigma-project Kalkense Meersen. Telkens ging het om onteigeningen in der minne. Daarnaast kocht het ANB ook het voormalig Militair domein ‘Marum’ (Wuustwezel en Brecht) aan, met een totale oppervlakte van 226,59 ha. De VLM heeft in 2016 geen landbouwbedrijven onteigend.

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken