Startpagina Actueel

Groen licht voor ruilverkaveling Rijkevorsel Wortel

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel heeft de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel nuttig verklaard. De uitvoering van deze ruilverkaveling, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Rijkevorsel, Hoogstraten en Merksplas kan nu starten.

Leestijd : 2 min

Koen Van den Heuvel: “Via ruilverkaveling wil de overheid in een landbouwgebied een toekomstgerichte, duurzame en rendabele landbouw verzekeren en tegelijk de andere functies in het gebied verbeteren. Een leefbare landbouw is immers cruciaal voor een leefbaar platteland. Dit ruilverkavelingsproject investeert daarom in een toekomstgerichte en duurzame landbouw. Landbouw die in evenwicht is met het milieu, het landschap, de natuur, de recreatie en het erfgoed in de omgeving.”

Verspreide kavels worden gegroepeerd en nieuwe en verbeterde wegen maken de gronden beter bereikbaar. Plaatselijke knelpunten met de waterhuishouding en met de hoofdafwateringen worden weggewerkt. Die ingrepen worden op maat van het gebied en van de aanwezige landbouwbedrijven uitgevoerd.

Binnen de ruilverkaveling gaat inrichten voor een rendabele landbouw hand in hand met het behoud en ontwikkeling van de natuur en het landschap. De mogelijkheid van ruilverkaveling om gronden te ruilen wordt ook ingezet voor natuur, landschap en recreatie. Grondruil maakt het in de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel mogelijk om onder meer in de valleien van de Mark, de Kleine Mark en de Bolkse beek, natuurzones aan te leggen. Het is de bedoeling om gronden hier uit landbouwgebruik te nemen door ze te ruilen met gronden die de Vlaamse overheid in het ruilverkavelingsgebied gekocht heeft. De gronden die op die manier verworven worden in de vallei van de Mark worden ingericht volgens de instandhoudingsdoelstellingen die voor het Natura2000-gebied van de vallei zijn vastgelegd.

De grondruil geeft rechtszekerheid over het toekomstig ruimtegebruik: we komen tot een duurzame functiescheiding tussen landbouw en natuur waar dit wenselijk is .

Een andere betrachting van de ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel is het platteland meer be-leefbaar te maken. Daarvoor werkt de ruilverkaveling enerzijds aan een versterking van het landschap en anderzijds aan een betere recreatieve ontsluiting.

Het landschap bestaat uit een geheel van ruimtelijk gesloten bossen, half open beekvalleien en depressies, open landbouwgebied en de bijzonder landschappen van onder andere de kolonies Wortel en Merksplas en van het kasteel van Hoogstraten. De ruilverkaveling versterkt de eigenheid van het landschap door op de juiste plaats groene landschapselementen zoals bomenrijen, houtkanten, elzensingels, ruigtestroken, … te ontwikkelen of aan te leggen en door de inrichting van natuurzones .

De recreatieve ontsluiting wordt verbeterd door informatie beschikbaar te stellen voor de recreant en door het inrichten van wegen en wandelpaden. Wegen en paden leiden de fietsers en wandelaars naar hoekjes van het platteland die tot nu toe onbereikbaar waren.

Duurzaam waterbeheer

De natuurzones en oeverstroken langs de waterlopen moeten de waterlopen beter beschermen tegen inspoeling van meststoffen en pesticiden.

Financiering

Het Vlaams Gewest investeert fors in het project. Aan het project hangt een kostenplaatje van ongeveer 16,74 miljoen euro, waarvan het Vlaamse Gewest zo’n 12,84 miljoen euro betaalt. De rest van het bedrag wordt verdeeld over de gemeenten, de provincie en de eigenaars van gronden.

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken