Startpagina Actueel

Pool wordt nieuwe Eurocommissaris landbouw

De nieuwe voorzitter vqn de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Poolse ex-Europarlementariër Janusz Wojciechowski (64) aangeduid als de nieuwe Eurocommissaris voor landbouw. Wojciechowski was tussen 2004 en 2016 lid van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Hij volgt de Ier Phil Hogan op. Hogan zei eerder graag op te gaan voor nog een termijn als Eurocommissaris voor landbouw maar is nu aangeduid voor handel.

Leestijd : 2 min

Wojciechowski is lid van de Europese Rekenkamer. De Europese Rekenkamer controleert de begroting van de Europese Unie. Wojciechowski is lid van de partij ‘Prawo i Sprawiedliwość’ (Recht en Rechtvaardigheid, red), een partij die zichzelf als rechts-conservatief omschrijft en ook wel populistisch genoemd wordt vanwege haar nadruk op zware straffen voor criminelen, en anti-immigratieretoriek. Europees is de partij onderdeel van de Europese Conservatieven en Hervormers - dat Eurosceptisch is en ook de N-VA en het Duitse AfD omvat.

Wojciechowski hield zich in het Europees Parlement jarenlang met landbouw bezig.
Wojciechowski hield zich in het Europees Parlement jarenlang met landbouw bezig. - Foto: Jaroslaw Kruk

Als lid van het Europees Parlement was Wojciechowski enkele malen vice-voorzitter van het landbouwcomité. Hij hield zich ook nadrukkelijk bezig met de relaties tussen de EU en voormalige staten van de Sovjet-Unie. Wojciechowski is momenteel onderwerp van een onderzoek naar fraude met reisdeclaraties. Zelf heeft de politicus gezegd dat hij ruim 11.000 euro heeft teruggestort toen hij erop gewezen werd dat de terug geclaimde reiskosten niet waren voorzien van bonnetjes. Hij studeerde Recht aan de universiteit van Lodz.

Hogan op handel

Woljciechowski vervangt Hogan, die nu handel gaat doen. Hogan kwam als boerenzoon uit het hart van Ierland in november 2014 op de post landbouw. Hogan is afkomstig van een meer gematigde partij, het liberaal-conservatieve Fine Gael. Als landbouwcommissaris zette Hogan in op vergroening en simplificatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het verbeteren van de positie van de onderhandelingspositie van boeren in de voedingsketen en het versterken van handelsbanden wereldwijd.

Wat het laatste betreft pleitte Hogan voor een handelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, hoewel dit volgens critici ten koste gaan van met name de vleessector in de EU. Hogan zal vermoedelijk de onderhandelingen over de ‘Brexit’ gaan leiden.

Nieuwe Commissie

De aanstellingen zijn gepresenteerd door de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die in november het stokje over neemt van Jean-Claude Juncker. De Duitse zal met acht vicevoorzitters werken, met als belangrijkste de Nederlander Frans Timmermans, die het Europese klimaatbeleid zal coördineren. De Deense Margrethe Vestager wordt aangeduid voor digitale zaken, maar zal verrassend genoeg ook haar bevoegdheid Mededinging houden.

Von der Leyen wil beleid maken “als antwoord op de verandering van klimaat, technologie en demografie die onze samenlevingen en manier van leven transformeren”.Von der Leyen wil dat in alle managementlagen van de Commissie straks evenveel mannen als vrouwen actief zijn. Elke lidstaat mag 1 Eurocommissaris Het aantal vrouwen in de Commissie zelf bedraagt 13 van de straks 27 overblijvende EU-lidstaten. Omdat de Britten vertrekken uit de EU, krijgen zij geen Eurocommissaris.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken