Startpagina Maïs

Maïsoogst van start

De hakselaars en hakselkarren verschijnen in het verkeer en op het veld, vooral in de Kempen. Vanaf begin volgende week verwachten we een sterke toename in oogstactiviteit.

Leestijd : 2 min

De cijfers uit het LCV netwerk van 12/9/19 bevestigen immers dat de in april gezaaide vroege maïsrassen (Benedictio KWS en SY Karthoun) droge stofpercentages laten optekenen van meer dan 33%. Daar waar er later gezaaid werd passeerden de vroege rassen de kaap van 30%. De latere rassen (P8333 en LG31276) blijven zo’n 3% DS achter.

De stijging in droge stof percentage was de laatste week niet meer zo hoog en volgde de normale afrijping van gemiddeld 2% per week. Zoals steeds zijn de verschillen tussen de locaties groot. Zo bleef in Hoogstraten, Lendelede, Tongerlo en Oosterzele de stijging beperkt tot 1% en zagen we op andere velden (Boutersem, Meeuwen en Zichem) een stijging in droge stof waarden van meer dan 3%. Dit wil zeggen dat de cijfers van dit netwerk slechts een indicatie zijn en dat je steeds zelf in het veld moet gaan kijken om de afrijping te beoordelen.

Als de afspraken met je loonwerker nog niet gemaakt werden maak er dan werk van. Ook als je maïs verkoopt of aankoopt wordt het tijd om tot een overeenkomst te komen. De hoeveelheid en de kwaliteit van het ruwvoeder vertegenwoordigen een belangrijk kapitaal en bepalen in zekere zin voor 1 jaar of langer het succes van uw bedrijf. Het bepalen van een goede oogstdatum heeft dus meer belang dan men op het eerste zicht zou denken.

maistabel

LCV

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken