Startpagina Bieten

Tiense verwacht gemiddelde opbrengst suikerbieten

De Tiense Suikerraffinaderij verwacht voor dit seizoen een gemiddelde opbrengst van 80 ton per hectare. Het suikergehalte wordt door directeur Johan Ingels op gemiddeld 18% geschat. Daarmee liggen de verwachtingen van ‘s lands grootste suikerverwerker in lijn met de prestaties van vorig seizoen. Het tarra zal door aanhoudende droogte met name in het zuiden wel lager liggen dan gemiddeld. De campagne gaat maandag echt van start.

Leestijd : 1 min

Circa 5.000 telers leveren suikerbieten aan de Tiense Suikerraffinaderij. Maandag 23 september zullen de bieten worden opgehaald, terwijl de verwerking een dag later begint. Zowel in Tienen als in Longchamp zijn omvangrijke werken uitgevoerd om de fabrieken beter te laten marcheren. In Tienen werd de koer voor bietenstaartjes volledig vernieuwd en zijn de pulppersen gereviseerd. Langs de fabriek werd een nieuw gebouw opgetrokken voor de opslag van producten.

Het totale Belgische areaal waarop suikerbieten worden geteeld, bleef dit jaar volgens Ingels - die met persagentschap Belga sprak - zo goed als onveranderd. Dat ondanks aanhoudend lage prijzen en het feit dat het Duitse moederbedrijf Südzucker, wegens de afschaffing van de Europese suikerquota in 2017, de betaling voor de geleverde suikerbieten wijzigde en onder meer koppelde aan de evolutie van de suikerprijs. Vorig jaar startte de campagne bij Tiense Suiker op op 19 september maar ze liep onvoorzien uit tot eind januari.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken