Startpagina Varkens

Project KENNISvijVERs brengt varkenshouders samen

Veel varkenshouders worstelen met dezelfde uitdagingen in hun bedrijfsvoering. Onder het motto ‘samen weten we meer dan alleen’ brengen Inagro en Vives varkenshouders samen om onderling ervaringen en technische cijfers uit te wisselen. Door bedrijfsinformatie te delen met collega’s leren de varkenshouders van elkaar en gaan alle bedrijven erop vooruit. De eerste studieclubs zijn alvast een succes. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen nog aansluiten.

Leestijd : 4 min

Via het Leaderproject ‘KENNISvijVERs varkenshouderij’ ondersteunen Inagro en Vives nog tot eind 2017 varkenshouders in de regio Midden-West-Vlaanderen (Ardooie, Beernem, Dentergem, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Ruiselede, Staden, Tielt, Wingene) om de technische cijfers van hun eigen bedrijfsvoering gerichter te registreren, te interpreteren en bij te sturen waar nodig.

Een van de acties is het samenbrengen van varkenshouders in studieclubs om hen kennis en ervaring te laten uitwisselen. Gelijkaardige bedrijven uit verschillende gemeentes komen samen op een centrale locatie om een technisch thema te bespreken. De eerste ervaringen met de studieclubs zijn alvast positief.

Studieclub kraamstalmanagement

Om ervaringen uit te wisselen over de uitdagingen van het kraamstalmanagement organiseerden Inagro en Vives in februari twee studieclubs rond dat thema. Voordien verzamelden ze technische en praktische informatie van alle deelnemers, antwoorden op vragen als: ‘hoe en vanaf welke leeftijd laat je biggen voorspenen?’, ‘welke biggen worden voorgespeend/verlegd?’, ‘welk aanvullend voeder krijgen de biggen in het kraamhok?’ en ‘welke bigbehandelingen worden uitgevoerd in het kraamhok?’.

De verzamelde informatie gaf van bij de start van de bijeenkomst aanleiding tot interactie tussen de varkenshouders. Hoewel de meeste bedrijfsleiders elkaar niet kenden, kwam het debat snel op gang. De uitdagingen waarmee elke varkenshouder wel eens worstelt, zoals de organisatie van de arbeid tijdens het werpen en de efficiëntste manier om biggen te laten opgroeien, kwamen duidelijk aan bod.

De deelnemers vonden steun bij elkaar. Dat bewijzen de uitspraken van opgeluchte varkenshouders: “Ik ben dus niet de enige die daarmee worstelt” en “Als dat bij jullie lukt, dan moet ik dat toch ook kunnen?”. Een andere deelnemer liet voor de bijeenkomst verstaan dat zijn avond geslaagd zou zijn zodra hij één iets zou bijleren om zijn bedrijfsvoering te verbeteren. Na afloop liet hij het succes van de avond merken toen hij polste naar een volgende bijeenkomst van de groep.

Meer inzicht in technische en economische gegevens

Kengetallen op het bedrijf bijhouden is cruciaal om inzicht te krijgen in de functionering van het bedrijf. Ceres is een managementprogramma dat varkenshouders helpt om hun kengetallen sneller en eenvoudiger bij te houden en te berekenen. Uit hun rijke praktijkervaring leerden Inagro en Vives dat heel wat varkenshouders erg weinig gegevens bijhouden. Via het project 'KENNISvijVERs varkenshouderij' leerden ze bedrijven dan ook werken met Ceres. Voor varkenshouders die het programma al gebruiken, lag de focus op de efficiëntste werkmethodes en nuttige faciliteiten van het programma.

In de studieclubs vergeleken de varkenshouders hun Ceres-gegevens met elkaar. Daarnaast zochten ze naar verbetermogelijkheden of kritische punten op de verschillende bedrijven. De centrale vragen waren: 'Wat is de beste manier om zeugen correct te vervangen?', 'Hoe voer je zo vlot mogelijk de verplichte registratie van geneesmiddelen uit?', 'Kan het gebruik van codes bij dieren je extra info opleveren?' en 'Hoe kan je dieren over de verschillende maanden, jaren en cyclussen heen beoordelen?'. Er was een open houding en om elkaar vooruit te helpen, deelden de varkenshouders tips en weetjes.

Net als in de andere studieclubs waren de ervaringen positief. De deelnemers verwoordden dat als volgt: “Zo’n cursus zou je elk jaar moeten kunnen volgen. Ik maak er graag plaats voor in mijn drukke planning. De praktijkgerichte uitleg is voor iedereen zeer begrijpelijk”, “De studieclub gaat ofwel over zeugencijfers, ofwel over biggen en vleesvarkenscijfers. Telkens is er een link tussen technische en economische gegevens” en “Ik heb zoveel gegevens van mijn bedrijf en ik gebruik er maar 10 % van.”

Als varkenshouders hun technische en economische kengetallen kritisch bekijken, kunnen ze bewust verantwoordde en gefundeerde beslissingen nemen voor hun bedrijf. Dat zorgt voor een beter management en verzekert het voortbestaan van hun varkensbedrijf.

Geïnteresseerde varkenshouders kunnen nog aansluiten

In juni organiseren Inagro en Vives opnieuw een reeks studieclubs, over onder meer Ceres, vergelijking van technische bedrijfsvoering (waaronder zeugenmanagement) en behandelingen bij bepaalde ziektesymptomen.

Ben je bereid om je kennis en ervaringen te delen met andere varkenshouders? Sta je ervoor open om bij te leren via kennisuitwisseling? Wil je deelnemen aan één van de studieclubs? Neem dan contact op met Elien Vancaysele (E elien.vancaysele@inagro.be of T 051/27.33.63) voor meer info en inschrijven.

Wil je op de hoogte blijven van wat we voor jou als varkenshouder kunnen betekenen? Registreer je dan nu op www.inagro.be. Zo krijg je gerichte info, op maat van jouw bedrijf.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken