Startpagina Actueel

Vlaanderen zet verder in op duurzame en innovatieve land- en tuinbouw

Minister-president Jan Jambon lichtte maandagmiddag, samen met de partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) het nieuwe, Vlaams regeerakkoord toe. In een eerste samenvatting staan al de krijtlijnen over omgeving, klimaat en energie. “De bescherming van de open ruimte gaat hand in hand met duurzame en innovatie land- en tuinbouw.” Later volgen meer details over het luik ‘landbouw’.

Leestijd : 2 min

In de samenvattende nota staan al enkele belangrijke uitgangspunten. Een van de vele uitdagingen voor Vlaanderen is de zorg voor het klimaat. “We streven naar een vermindering van minstens 80 % van de uitstoot van broeikassen in Vlaanderen tegen 2050”, zegt minister-president Jan Jambon. “We trekken daarbij voluit de kaart van de energie-efficiëntie en verdubbelen wind- en zonne-energie tegen 2030. Verstandiger omgaan met energie tempert ook onze energiefactuur.”

10.000 hectare bos extra

Zoals bekend staat in Vlaanderen de open ruimte onder druk. “We kunnen ons niet permitteren alle ruimte die er nog is, vol te bouwen. Daarom maken we werk van een bouwshift, waarbij we naar een beter evenwicht streven tussen kwaliteitsvol wonen, ondernemen en het beschermen van de open ruimte. Er komt een Staten-Generaal om een werkbaar Beleidsplan Ruimte Vlaanderen concreet op te stellen. Daar worden ook de lokale besturen, projectontwikkelaars en de milieuverenigingen actief bij betrokken. De overheid moet betrouwbaar zijn.”

Maandag werd het nieuwe Vlaams regeerakkoord toegelicht.
Maandag werd het nieuwe Vlaams regeerakkoord toegelicht. - Foto: Belga

“We waken erover dat het eigendomsrecht gewaarborgd blijft: wie nadeel ondervindt van een herbestemming, wordt volledig financieel gecompenseerd. Tegen 2030 moet er 10.000 hectare bos bijkomen. Daarenboven moet er 20.000 bijkomende hectare natuur onder effectief natuurbeheer komen. Vlaanderen zal dus groener worden. Bescherming van de open ruimte gaat hand in hand met een duurzame en innovatieve land- en tuinbouw als belangrijke schakel in de voedingssector en de Vlaamse industrie. Ook voor het welzijn van dieren blijven we het voortouw nemen. Lokale besturen met veel open ruimte krijgen extra middelen om die ruimte ook te vrijwaren.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

China start antidumpingonderzoek naar Europees varkensvlees

Actueel China heeft een antidumpingonderzoek geopend naar de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd op 17 juni. Het onderzoek is vermoedelijk een reactie op Europese plannen om extra heffingen in te voeren op elektrische auto's uit China.
Meer artikelen bekijken