Startpagina Actueel

Klimaatopwarming maakt diersoorten kleiner en gevoeliger voor pesticiden

De opwarming van het klimaat maakt diersoorten kleiner en gevoeliger voor pesticiden. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Julie Verheyen (KU Leuven). Ze berekende de invloed van hogere temperaturen op de grootte van waterjuffers en hun overlevingskansen wanneer ze geconfronteerd worden met eenzelfde dosis pesticiden.

Het was al bekend dat als gevolg van de klimaatopwarming organismen kleiner worden. Bij hogere temperaturen verloopt de stofwisseling immers sneller, waardoor ze sneller ontwikkelen, maar kleiner blijven. Ook was al geweten dat kleinere dieren gevoeliger zijn aan pesticiden omdat ze in verhouding tot hun lichaamsvolume grotere doses opnemen.

In haar studie - een experiment met larven van waterjuffers - legde Verheyen van de Afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud aan de KU Leuven de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Partner content Nitraatuitspoeling op weides verlagen op natuurlijke wijze

Partner Koeien scheiden stikstof voornamelijk uit via de urine, in de vorm van ureum. Wanneer deze urine op de weide terechtkomt, wordt het ureum in de bodem snel omgezet in ammonium (NH₄⁺) door micro-organismen. Dit ammonium ondergaat vervolgens een microbiologisch proces dat bekendstaat als nitrificatie, waarbij het wordt omgezet in nitraat (NO₃⁻). Nitraat is zeer mobiel in de bodem en spoelt gemakkelijk met regenwater uit naar diepere lagen en uiteindelijk naar het grondwater. Dit proces noemen we nitraatuitspoeling. Omdat nitraat een specifieke vorm van stikstof is, valt nitraatuitspoeling onder de bredere noemer stikstofuitspoeling.
Meer artikelen bekijken