Startpagina Actueel

Neem eens een kijkje achter de schermen tijdens de Open Bedrijvendag

Het centrale thema van de Voka Open Bedrijvendag is dit jaar ‘duurzaam ondernemen’. Steeds meer ondernemers kiezen immers voor een duurzame bedrijfsvoering. Wil je te weten komen hoe divers bedrijven dit aanpakken? Bezoek dan op zondag 6 oktober één van de bedrijven die hun deuren opengooien.

Leestijd : 3 min

Elke eerste zondag van oktober openen, al sinds 1991, honderden bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren de deuren voor het grote publiek tijdens de VOKA Open Bedrijvendag. Met honderdduizenden bezoekers is het event telkens weer een schot in de roos.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken in het huidige ondernemerslandschap. Daarom wil VOKA, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, het thema extra in de kijker zetten.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, beschrijft in het themamagazine van de Open Bedrijvendag hoe er vandaag dikwijls naar bedrijven wordt verwezen als de grote boosdoeners en vervuilers. Hij vindt dit kwetsend. Bedrijven werken echt aan oplossingen. Hij adviseert daarom iedereen om de ogen en oren de kost te geven op zondag 6 oktober!

Lidl is de officiële partner van het jaarthema ‘duurzaam ondernemen’. De supermarktketen wil één van de meest duurzamen bedrijven in de retail worden. Tijdens een rondgang in het distributiecentrum van Lidl in Sint-Niklaas zullen alle duurzaamheidspijlers aan bod komen. Zo liggen op het dak maar liefst 7.200 zonnepanelen. Je kunt er onder meer kennis maken met de bioproducten van de keten, de logistieke aanpak en het recyclagecentrum.

Dikwijls link met landbouw

Traditioneel doen er aan de Open Bedrijvendag ook heel wat bedrijven mee die een link hebben met de land- en tuinbouwsector. In West-Vlaanderen kun je bijvoorbeeld gaan kijken bij CNH Industrial Belgium in Zedelgem. Tijdens een wandeling van 1,5 km doorheen de verschillende productieafdelingen ontdek je hoe kleine onderdelen verwerkt worden tot maaidorsers, veldhakselaars en balenpersen van het merk New Holland. De Tiense Suikerraffinaderij doet in de vestiging Lebbe Sugar Specialties in Oostkamp zijn productieproces uit de doeken.

In Sint-Katelijne-Waver kun je bij de groenten- en fruitveiling BelOrta de weg volgen die groenten en fruit afleggen voor ze op je bord terechtkomen. Je kunt zelfs in onze hoofdstad terecht bij enkele voedingsgerelateerde bedrijven. Permafungi recycleert maandelijks 3 ton koffiegruis. Ze gebruiken dit voor de productie van 1 ton oesterzwammen per maand. Parckfarm T&T is dan weer een sociale en ecologische boerderij in het hart van Brussel. Ook een aantal land- en tuinbouwbedrijven, zoals bijvoorbeeld een melkveebedrijf in Kruibeke en een paardenmelkerij in Lier, zetten de deuren open.

Het zijn slechts enkele voorbeelden.

Onderzoek speelt open kaart

De meeste land- en tuinbouwers kennen het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, vooral van de vele interessante studiedagen. Maar dit kenniscentrum werkt ook aan thema’s die relevant zijn voor iedereen. Last van buxusmot in je tuin? Vraag je je af hoe je gezond en klimaatbewust kunt eten? ILVO doet onderzoek naar beide. Op zoek naar nieuwe sierplanten? ILVO veredelt azalea en houtachtige sierplanten. Eerder geïnteresseerd in nieuwe akkerteelten? ILVO experimenteert met soja, quinoa en goudsbloem. Komende zondag kun je 2 ILVO-sites in Melle bezoeken, namelijk ILVO Plant en ILVO Agrovoeding.

Aan de Universiteit Antwerpen bouwden biologen 2 opstellingen om de toekomst te voorspellen. Hoe beïnvloedt een grilliger klimaat graslanden en landbouwgewassen? Welke vissoorten zijn winnaars of verliezers bij klimaatveranderingen? Ontdek hoe onderzoekers antwoorden zoeken.

Een kijkje buiten de sector

De Open Bedrijvendag is natuurlijk dé ideale dag om een kijkje buiten onze sector te nemen. We doen nog een greep uit het ruime aanbod.

Bezoek eens het Vlaams Parlement in Brussel. Het is niet alleen de tempel van onze Vlaamse democratie, het is ook een bedrijf met gespecialiseerd personeel en met een geheel eigen infrastructuur en logistiek. In het Ant-werp World Diamond Centre leer je hoe een ruwe diamant er uitziet, hoe het voelt om een diamant te slijpen en je leert er ook de waarde bepalen van diamanten. Ook Carglass European Distribution Center, het grootste magazijn voor autoruiten ter wereld in Bilzen, doet mee.

Welke bedrijven bezoeken?

Op de website www.openbedrijvendag.be vind je alle deelnemende bedrijven.

Je kunt er zoeken per provincie, per sector of per thema, bijvoorbeeld de greenspots met bedrijven die werken rond duurzaam ondernemen.

Wil je bedrijven in Wallonië ontdekken? Surf dan naar www.jde.be.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken