Startpagina Actueel

Opkomst- en onkruidperikelen in bieten en cichorei

Het Bieteninstituut meldde eerder deze week dat na de eerste FAR behandeling reeds voor een groot aantal percelen een tweede FAR behandeling werd toegepast in de suikerbietvelden.

Leestijd : 2 min

Hoewel men er de goede dagen moet uit pikken is het belangrijk om de FAR behandelingen verder te zetten aangezien in het veld steeds nieuwe opkomsten van onkruiden (bingelkruid, melganzevoet, enz.) waargenomen worden.

Wat zijn de goede omstandigheden: geen of weinig wind, niet behandelen tussen twee nachten met nachtvorst en behandel bij voldoende luchtvochtigheid wat vaak 's ochtends het geval is en hierbij kan ook op de dooi behandeld worden. Hou er ook rekening mee dat indien de weersomstandigheden zo droog blijven, er wordt maar weinig regen voorspeld, men vooral een werkzaamheid moet hebben van de producten die via het blad opgenomen worden. Dit kan door dosis ‘Betanal’ en/of de dosis olie te verhogen in functie van de weeromstandigheden. Voor de meeste soorten olie mag max. 0.5 l/ha bij de FAR toegepast worden. Voor Zarado (10242P/B) en Gaon (9629P/B) mag max. 1 l/ha in mengsel worden toegepast. Voor het bestrijden van kruisbloemigen of een aantal andere moeilijke onkruiden zoals hondspeterselie kan men eventueel Safari toevoegen op voorwaarde dat 70% van de bieten zijn opgekomen.

Trage ontwikkeling in suikerbieten

De koude weersomstandigheden met grondvorst en nagenoeg geen regen, vertragen de ontwikkeling van de bieten. Dit weer kan leiden tot iets gelige of rode bieten afhankelijk van de ligging van het perceel en het ras. De eerst gezaaide bieten zijn in het 2-bladstadium. Er wordt vorstschade gemeld, maar deze blijft zeer plaatselijk. Gezien de zeer trage groei van de bieten, is de schade door wild duidelijk zichtbaar. Sommige percelen tonen heterogene, soms zwakke, opkomsten. De zaden gezaaid in de droge zones zijn nog niet gekiemd.

Nog moeilijkere cichorei-opkomst

De opkomstomstandigheden voor de cichorei zijn nog moeilijker dan in de bietenteelt. De opkomsten in de waarnemingsvelden variëren van 60% tot minder dan 10%.

Sedert begin dit jaar is het een verplichting in kader van IPM (niveau 1) om spuitdoppen te gebruiken met 50% driftreductie. Drift is een bron van diffuse vervuiling door gewasbeschermingsmiddelen en moet dus vermeden worden. Daarnaast is het belangrijk om te behandelen op momenten met weinig wind en de van toepassing zijnde bufferzones te respecteren. Om u keuzemogelijkheden te geven wat betreft de keuze van 50% drift reducerende spuitdoppen werd de lijst van drift reducerende doppen geactualiseerd.

KBIVB

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken