Startpagina Actueel

Vlaamse overheid informeert over brede weersverzekering

Vanaf 2020 wordt het rampenfonds geleidelijk afgebouwd, maar u kunt van de Vlaamse overheid een premiesubsidie krijgen bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering.

Leestijd : 1 min

Een brede weersverzekering is een verzekering die u zelf kan afsluiten bij een private verzekeraar voor een open teelt, zoals fruitteelt of akkerbouwgewassen. Daardoor bent u verzekerd tegen schade aan deze gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden. Een erkende brede weersverzekering dekt minstens de weersfenomenen storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte.

De Vlaamse overheid erkent elk jaar de verzekeringspolissen die in aanmerking komen voor de subsidie. De erkende polissen voor 2020 vindt u op onze website.

Opgelet, de verschillende verzekeringen hebben specifieke polisvoorwaarden. Kijk goed na welke brede weersverzekering het beste aansluit bij de behoeften van uw bedrijf.

Hoe gaat u te werk?

U sluit als actieve landbouwer voor de start van het teeltseizoen een erkende verzekering af bij een van de aanbieders.

U vraagt vervolgens de subsidie aan via de verzamelaanvraag van het betreffende teeltseizoen.

De Vlaamse overheid betaalt u 65% terug van de jaarlijkse verzekeringspremie (exclusief verzekeringstaks) die u aan de verzekeringsmaatschappij betaald hebt.

Hoe vergoedingen uit rampenfonds behouden?

U moet minstens 25% van het bedrijfsareaal verzekeren via een erkende brede weersverzekering om vanaf 2020 nog in aanmerking te kunnen komen voor vergoedingen uit het rampenfonds voor niet-verzekerde teelten. Vanaf 2025 zullen er geen vergoedingen uit het rampenfonds meer zijn.

Meer info vindt u op onze webpagina over de brede weersverzekering.

Dep. Landbouw en Visserij

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken