Startpagina Actueel

Meer dan honderd organisaties, academici, boeren en burgers vragen moratorium op de verkoop van Gentse publieke gronden

Meer dan dertig organisaties en honderd academici, burgers en boeren roepen de stad Gent ter verantwoording over de massale verkoop van landbouwgronden in publiek eigendom. Dit doen ze via een open brief gericht aan de burgemeester en verschillende schepenen die gisteren werd verstuurd. Ze stellen dat er nood is aan een maatschappelijk debat over de toekomst van landbouwgronden in publiek eigendom, want publieke grondposities zijn onmisbare instrumenten in de aanpak van een aantal grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder niet in het minst duurzame voedselproductie.

Leestijd : 2 min

Tussen eind 2014 en eind 2017 verkochten Vlaamse steden en gemeenten ruim 3.200 hectaren publieke gronden en bossen. Ook de stad Gent bezit verschillende landbouwgronden en stuurt sterk aan op privatisering. “Vaak gaat het om erfenissen uit een verleden waarin de gebruikswaarde van deze gronden actief ingezet werd om beleid te voeren. Zo stond voedselproductie centraal in het landelijk domeinbeheer van de stad. Die verbeelding is in de afgelopen decennia naar de achtergrond verdrongen door een heel eenzijdige focus op de marktwaarde van gronden. Vandaag handelen we alsof verkoop de enige manier is om beleid te voeren met publieke grondposities. Het verbaast ons dan ook ten zeerste dat de groep Gent onverminderd landbouwgrond verkoopt, zonder ook maar enige vorm van publiek overleg”, verduidelijkt Esther Beeckaert, een van de initiatiefneemsters van de open brief en lid van de Hongerige Stad.

“De stad blijft gronden van de hand doen, ondanks het feit dat er nog een rechtszaak loopt tegen het OCMW van Gent voor de verkoop van 450 Ha landbouwgrond in één lot aan een investeringsfonds in de handen van Fernand Huts. Vlaanderen kampt met een toenemend tekort aan betaalbare landbouwgronden, een groeiende ecologische druk op diezelfde gronden. Het wordt steeds moeilijker voor boerinnen en boeren om grond te vinden. Grondspeculatie en het verdwijnen van landbouwgrond vormen een bedreiging voor onze voedselsoevereiniteit. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de stad Gent niet strategischer nadenkt over haar grondpositie”, zegt Wim Moyaert van Boerenforum.

De open brief die ondersteund wordt door meer dan dertig organisaties en tientallen academici, boeren en burgers werd gisteren naar verschillende leden van het stadsbestuur verzonden. De ondertekenaars vragen: het publiekelijk in kaart brengen van alle (landbouw)gronden van de stad Gent. Een volledig moratorium op de verkoop van publieke gronden voor zolang niet, dossier per dossier, gemotiveerd wordt hoe die verkoop het collectief belang dient en zal blijven dienen in de toekomst. Een duidelijk politiek debat met Gentse burgers, boeren en organisaties over hoe publieke grondposities al dan niet het collectief belang dienen op lange termijn en bijdragen aan voedselsoevereiniteit.

Daarnaast vragen ze de opstart van een participatief proces voor de opmaak van evaluatiecriteria die in de toekomst gebruikt zullen worden bij de verkoop van publiek patrimonium. Ten slotte vragen ze een duidelijke afstemming van de visie op het omgaan met publieke grondposities op de strategische doelstellingen van de Gentse voedselstrategie ‘Gent en Garde’, wat momenteel onbegrijpelijk ontbreekt.

Fian

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken