Startpagina Actueel

KMI erkent zonneschijn als ‘uitzonderlijk’

Het KMI erkent de zonneschijn van afgelopen zomer als uitzonderlijk en erkent dat dit de oorzaak is van de zonnebrand die veel schade heeft toegebracht aan de appelen- en perenoogst. “Een belangrijke stap in de erkenning van deze schade als landbouwramp”, zeggen Open Vld parlementsleden Hilde Vautmans en Steven Coenegrachts.

Leestijd : 3 min

Gemeenten zullen nu worden aangeschreven om de schade die werd vastgesteld door hun gemeentelijke schadecommissies over te maken aan de administratie. “We roepen alle gemeentebesturen op om hier snel werk van te maken.”

Op 30 augustus jl. bracht toenmalig minister Koen Vandenheuvel op uitnodiging van Europees parlementslid Hilde Vautmans een bezoek aan enkele Limburgse fruitplantages om met eigen ogen de schade te zien die droogte en zonneschijn toegebracht hadden aan de appelen en peren. “De minister zegde toen toe om aan het KMI een erkenning te vragen voor deze extreme zonneschijn.”

Extreme hittegolf

In het Vlaams parlement vroeg Volksvertegenwoordiger Steven Coenegrachts vandaag naar de stand van zaken. Minister Hilde Crevits antwoorde dat het KMI inderdaad erkende dat de zonneschijn in juli uitzonderlijk was en dat dit tot schade aan de gewassen kan hebben geleid.

De afgelopen zomer waren er drie hittegolven en daar middenin een ‘extreme’ hittegolf met recordtemperaturen die de veertig graden hebben overschreden. Het bijkomend oppompverbod dat van kracht is geweest, liet de schade gedurende de zomermaanden alleen maar toenemen. De minister vroeg daarom bijkomend aan het KMI om ook te onderzoeken of naast de zonneschijn, ook de droogte uitzonderlijk was.

Zonnebrand bracht zware schade toe aan de fruitteelt.
Zonnebrand bracht zware schade toe aan de fruitteelt. - Foto: AV

“Dit is een erg belangrijke stap in de erkenning van deze schade als landbouwramp”, zeggen Hilde Vautmans en Steven Coenegrachts. “Maar we zijn er nog niet. We zullen enerzijds aandringen op een snelle afhandeling. Anderzijds moet nu er officieel aangetoond worden dat de schade aan een bepaalde teelt minimaal 30% bedraagt.” Het is daarom belangrijk dat de gemeentebesturen de rapporten van de gemeentelijke schadecommissies snel overmaken aan de Administratie Landbouw van de Vlaamse overheid. De minister zal hiervoor een schrijven richten aan de gemeentebesturen. “Wij roepen alle gemeentebesturen op dit snel te doen zodat er vaart komt in dit dossier. Onze fruittelers verdienen snel rechtszekerheid.”

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) gaf meer toelichting in de commissie landbouw in het Vlaams parlement.
Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) gaf meer toelichting in de commissie landbouw in het Vlaams parlement. - Foto: Belga

Volgens minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) is eind juli een advies gevraagd aan het KMI. "Die concludeerde dat de hitte op 24 juli en 25 juli als uitzonderlijk kan worden beschouwd en dat er een verhoogd risico kon zijn van het fenomeen 'zonnebrand' in de fruitsector. Er volgt nu een bevraging bij de lokale besturen om de mogelijke schade in te schatten. Ik zal ook voor droogteschade een advies aan het KMI vragen vooraleer verdere beslissingen te nemen", aldus minister Crevits.

Verder blijkt volgens Crevits uit de opbrengstcijfers dat de impact van de droogte op de landbouw globaal minder groot was dan de twee vorige zomers. Dat heeft dan onder meer te maken met het feit dat de droogte later in het seizoen optrad en de gewassen al een betere start hadden in het voorjaar. Bovendien viel er goed gespreid toch wat neerslag die door de gesloten gewassen maximaal werd benut.

‘Schade aan meeste gewassen eerder beperkt’

Crevits: "De schade aan de meeste gewassen bleef dan ook eerder beperkt door goede groei tot in juli. Er was minder een eenduidig patroon in verschillende teelten en verschillende regio's vast te stellen zoals dit wel het geval was in 2018. Vele teelten konden zich hernemen door de neerslag na de warmste periode en de opbrengstverliezen bleven daardoor beperkt".

Het Landbouwrampenfonds houdt eind dit jaar op te bestaan als aparte entiteit, maar tot zolang speelt het nog ten volle zijn rol. Wellicht geen overbodige luxe, want ook de afgelopen zomer heeft andermaal aanleiding gegeven tot heel wat schade in de landbouwsector. Niet alleen heeft de hevige hitte geleid tot grote schade aan het fruit. Ook de droogte heeft de sector heel wat schade opgeleverd.

Lees ook in Actueel

Kraaien bejagen mag niet

Actueel Kraaiachtigen mogen eigenlijk niet bejaagd worden. Tot vorig jaar stond Vlaanderen in de praktijk de facto wel een bestrijdingsvergunning toe. Sinds het begin van dit jaar is het echter veel moeilijker om een vergunning te krijgen voor de jacht op kraaiachtigen.
Meer artikelen bekijken