Startpagina Akkerbouw

Tom Smits pakt bij ploegkampioenschap ticket voor Sint-Petersburg

Bij het nationaal ploegkampioenschap behaalden voor het eerst drie mannen evenveel punten bij het rondgaand ploegen. Uiteindelijk werd beslist om de belangrijkste onderdelen apart op te tellen en zo kreeg Tom Smits uit Sint-Katelijne-Waver de ploegtrofee, een effectieve eerste plaats en een ticket voor de wereldkampioenschappen in het Russische Sint-Petersburg.

Leestijd : 4 min

Nadat de provinciale wedstrijden in Vleteren, Lochristi, Bree en Mol op een zonovergoten zondag doorgingen, keken we hoopvol uit naar een droog nationaal ploegweekend eind september. Maar …onze verwachtingen waren te hoog gegrepen. Voor het herstel van de natuur was regen meer dan welkom, maar voor de ploegers waren de weergoden een spelbreker. Werden de ploegactiviteiten de voorbije twee jaar in de zware kleigrond van de polders noodgedwongen stilgelegd, in Merksplas zou de wedstrijd in de vrij vaste zandgrond kunnen doorgaan.

Het teeltplan van de familie Pelckmans was aangepast om het Belgisch kampioenschap recht-, wentel- en rondgaand ploegen op hun bedrijf te laten doorgaan.

De ploegvoorbereiding…

Vanaf vrijdagmorgen kwamen ploegers uit het hele Vlaamse land, van west tot oost, met hun eigen materiaal naar de Antwerpse Kempen om de grond te verkennen en er hun ploeg in uit te testen. Op het aardappelveld kwamen de geroutineerde ploegers al naar boven. Na het avondeten luisterden de meeste ploegers naar de theoretische uitleg. Bij de foto’s van het voorbije wereldkampioenschap in Amerika, gaven Sus en Roel deskundige informatie over hoe wel en niet een mooi ploegveld te tonen. Eveneens werden alle onderdelen waarop gequoteerd zou worden, verduidelijkt. Velen kregen zin om alles in de praktijk uit te testen.

Op zaterdag mocht er geoefend worden rondom het wedstrijdterrein, een 18 ha stoppelveld en ideaal om de ploeg zo goed mogelijk af te stellen en gegevens te noteren. Oud-wereldploegers ondersteunden met hun kennis de nieuwelingen en de meer ervaren deelnemers. De discipline rechtploegen, sinds 2 jaar aan de orde, is er om ‘goesting’ te krijgen om zich verder te bekwamen in het wentelploegen met geer. Zij kunnen wel niet geselecteerd worden om deel te nemen aan buitenlandse wedstrijden. Met de steun van thuis zien ze wel een toekomst in het wedstrijdploegen!

Regen of geen regen?

Het oefenploegen werd enkele keren onderbroken want de hemelsluizen gingen wagenwijd open! Ploegvoren werden mini riviertjes en de voorspellingen voor de zondag beloofden weinig rooskleurige uren… Afwachten…hopen…en ook genieten van het samenzijn met agrarische vrienden in het verblijf in Turnhout. De lottrekking, het lekkere eten, de toffe babbels, een koel pintje en voor sommigen de fuif, waren ingrediënten om de zaterdagavond te vullen.

Zondag 29 september, wedstrijddag…

Bij het ontwaken werd al gauw de buienradar gecheckt… regen van in de vroege morgen. Maar rond 10 uur klaarde de hemel op en het bleef zowaar droog tot rond 16 uur. De 25 ploegers konden op hun uitgemeten veldje de 3 richtpalen zetten. Om 11 uur werd de BPC-vlag gehesen en werden de rechte openingsvoren getrokken, op een enkeling na, allen binnen de toegelaten tijd van 20 minuten.

De jury kon aan het werk. In vier groepen werd de voor- en achterkant vakkundig beoordeeld op de rechtheid en de opbouw: is de voor regelmatig, uniform , zuiver en volledig afgesneden? Ondertussen genoten (voor wie geen zenuwen had) de deelnemers van het verzorgde warme middagmaal.

Vanaf 13u kreeg elke ploeger 2u40 om het beste uit zichzelf en de ploeg te halen. Een vlakke aanstorting maken, de ploegsneden strak aflijnen, uniform, zonder gaten en allemaal hetzelfde, geen sinecure om uit te voeren. Verder moet alle groen en stoppels netjes weggestopt zijn, het in- en uitzetten op één lijn liggen, de voren recht tonen. Meten is weten… naar de eindvoor toe wordt na enkele omgangen gemeten en bijgesteld om zo goed mogelijk ‘uit ‘ te komen want…eind goed, al goed!

Pas een hele tijd na afloop van de wedstrijd en in de regen, kon de jury de punten doorgeven. Ondertussen werden de tractoren en de ploegen op de vrachtwagens geladen, liepen de ploegers langs de veldjes van hun medekandidaten en werden objectieve inschattingen gemaakt van hun geleverde prestaties.

De resultaten…

Wat niet voorspeld was, maar volgens de jury wel geloofwaardig: in het rondgaand ploegen behaalden Tom, Marnix en Gert alle drie de eerste plaats met evenveel punten! Een unicum in de ploeggeschiedenis. Wat nu? Er moet toch eentje de trofee krijgen…en ze wilden het natuurlijk alle drie graag. Na overleg met de kernjury en volgens het principe op de wereldkampioenschappen, werd beslist om de belangrijkste onderdelen apart op te tellen en zo werd Tom Smits de winnaar. Smits zal worden afgevaardigd voor de wereldkampioenschappen in Rusland in augustus 2020.

Marnix Stockman uit Assenede werd verdienstelijk tweede en Gert De Leeuw uit Heffen kreeg de bronzen medaille. Bij de wentelploegers is de moeilijkheid een vlakke geer ploegen en bovendien alles recht in de lijn… Het niveau lag ook hier vrij hoog. Gedurende de wedstrijd wisselden de resultaten om uiteindelijk te ervaren dat getrainde ploegers de bovenhand halen! Hier werd Tor Broeckx uit Dessel 1ste , hij was fier op zijn eerste gouden medaille. Hij haalde recent nog een 4de plaats op de WK in Amerika.

Meer dan terecht werd Wouter Spoelders uit Kapelle-op-den-Bos tweede. Ook hij is geselecteerd voor deelname aan de wereldkampioenschappen in 2020, want Tor moet volgens de BPC-regels een jaar overslaan. Jos Creve uit Wachtebeke als 3de en Niels Marien uit Geel als 4de krijgen de kans om deel te nemen aan de Europese kampioenschappen in Tsjechië september 2020.

De vijf rechtploegers deelden hun enthousiasme en haalden het beste uit zichzelf naar boven. Een fiere Kris Hendrickx uit Overpelt kreeg de gouden medaille, Jens Brosens uit Meer was trots op zijn zilveren medaille en nieuwkomer en jongste deelnemer Jens Antheunes uit Westvleteren genoot erg van zijn bronzen metaal… Dankzij de sociale media kreeg elke ploeger vrij vlug de detailpunten en kon er geëvalueerd worden.

Verdere uitslag en foto’s op de website: www.belgischploegcomite.be

Anne-Marie Claeys, secretaris Belgisch Ploegcomité

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken