Startpagina Economie

Scan jezelf: Innovatiesteunpunt biedt ondernemersscan aan

Inzicht in het bedrijf brengt op, meent het Innovatiesteunpunt. Een extern persoon aan de keukentafel uitnodigen om eens stil te staan bij de bedrijfsvoering en de nodige ondernemersvaardigheden kan daarbij helpen.

Leestijd : 3 min

Zo’n ondernemersscan is volgens het steunpunt het ideale moment om eens na te denken over zaken waar er anders minder tijd voor is. Tijdens het gesprek peilt een adviseur dan samen met jou en je medebedrijfsleiders naar de vaardigheden waar je vandaag al goed in bent, en die waar je je in de toekomst nog in kan verbeteren.

Hoe ziet zo’n scan eruit?

Volgende vragen worden onder andere bekeken: Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat is je bedrijfsvisie? Weet je welke bedreigingen of opportuniteiten er zijn voor jouw bedrijf? Hoe ga je om met klanten, concurrenten en leveranciers? Hoe volg je de financiële toestand van je bedrijf op? Hoe beslis je over investeringen? Wat is de toestand van jouw administratie? Hoe verloopt de samenwerking met jouw personeel? Waar wil je staan binnen 5 tot 10 jaar?

De ondernemersscan wil  bedrijfsleiders in de landbouw  een beter inzicht in hun financiën en in henzelf geven.
De ondernemersscan wil bedrijfsleiders in de landbouw een beter inzicht in hun financiën en in henzelf geven.

Samen wordt bekeken welke stappen je op deze vlakken nog kan zetten. Na het gesprek krijg je een adviesdocument met minstens drie aandachtpunten waarmee je zelf aan de slag kunt.

Wat denken deelnemers?

Veel bedrijfsleiders die eerder een ondernemersscan lieten uitvoeren, zouden het ook aan collega’s aanraden. Een aandachtspunt dat bij veel ondernemers naar boven komt, is het uitwerken van een duidelijk onderbouwde bedrijfsstrategie. Heb jij al stilgestaan bij de vraag waar je naar toe wil met je bedrijf? Ga je af en toe ook eens na of je nog op de juiste weg zit?

Voor bedrijfsleiders is het van belang hier regelmatig eens bij stil te staan en dit te bespreken met iedereen die van belang is voor het bedrijf. Soms kan het ook nuttig zijn om je ideeën eens met een extern persoon te bespreken. Op die manier krijg je ook inzicht van iemand die er helemaal buiten staat. De volgende vraag is hoe je je visie in praktijk wil omzetten en welke stappen je gaat nemen om je doel te bereiken.

Vandaag en morgen

Misschien heb je ook andere vaardigheden en kennis nodig om je doelstellingen te bereiken. Ben je vandaag dan bezig om je hierin te bekwamen? Veel bedrijfsleiders vinden het moeilijk om te formuleren waar ze nu echt goed in zijn. Kun jij vandaag een eerlijke analyse maken van je sterke kanten, maar net zo goed van die zaken die je misschien minder goed kan? Als je het moeilijk vindt om mensen aan te sturen, is een toekomstvisie waarbij je meer personeel moet inzetten misschien niet de beste piste om te bewandelen.

Tot slot komt ook het belang van een goed inzicht in de financiën van het bedrijf vaak aan bod. Wat komt er binnen en gaat er buiten? Hoeveel moet er beschikbaar zijn voor het gezin op welk moment? Inzicht in financiële ratio’s kan hierbij zeker een eerste aanzet zijn. Heb je bovendien ook zicht op alle openstaande schulden? Hoeveel moet je nog aan je bank en leveranciers? Om een realistische kijk te krijgen op de prijs die je minimaal nodig hebt, kan een kostprijsberekening je dan weer helpen. Weet jij als bedrijfsleider hoeveel je product kost?

Voordeel voor Midden-West-Vlaanderen

In kader van het Leader-project Agro-Slim – Slim innoveren en kennis delen – biedt het Innovatiesteunpunt de mogelijkheid om een ondernemersscan van ongeveer 3 uur te laten uitvoeren voor 50 euro in plaats van de normale 250 euro. Dit aanbod geldt voor alle actieve land- en tuinbouwers uit het Leader-gebied Midden-West-Vlaanderen (Ardooie, Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wingene, Ledegem, Moorslede, Hooglede, Staden, Lichtervelde, Beernem en Oostkamp).

Heb jij interesse? Neem dan contact op met het Innovatiesteunpunt via 016 28 61 31 of via veerle.serpieters@innovatiesteunpunt.be.

Veerle Serpieters, Innovatiesteunpunt

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken