Startpagina Auto

Mitsubishi L200: om te werken in stijl

De Mitsubishi L200 is een historische speler in het segment van de ‘1 ton’ pick-up’s, nu komt hiervan de zesde generatie aan. Zijn argumenten: volledig herziende mechanica, exclusieve technieken… en een helse look.

Leestijd : 3 min

Als de Amerikanen ontegensprekelijk de specialisten zijn voor de pick-up ‘full size’, dan zijn de Japanners dit voor wat betreft de ‘1 ton’ pick-up. In het geval van de L200, betreft het 40 jaar ervaring die nuttig gebruikt zijn om de zesde generatie te ontwikkelen.

Niet braaf

Om allereerst over het design te praten, bekent Mitsubishi in alle transparantie om stevig aan zijn gewoontes gewerkt te hebben (net als meerdere concurrenten trouwens), wegens het succes dat de Ford Ranger kent sinds zijn lancering in 2012. In Europa worden er twee keer meer Ranger’s verkocht, dan de nummer twee in het verkoopsrijtje. Voor Mitsubishi berust dit succes vooral op de zeer expressieve look van de Ford. Dit te samen met de aantrekkelijke fiscaliteit, heeft een cliënteel overtuigd die professioneel gezien nood hadden aan een pick-up. Was hij te braaf? Nu wordt hij één van de meest extraverte uit zijn categorie en dat gaat hem naar onze mening goed af.

Dans l’habitacle, on remarquera l’intégration plus harmonieuse du nouveau système multimédia et de quelques boutons de commandes.
Dans l’habitacle, on remarquera l’intégration plus harmonieuse du nouveau système multimédia et de quelques boutons de commandes.

Het interieur veranderde daarentegen zeer weinig. Het nieuwe multimedia systeem is heel harmonieus geïntegreerd, net als enkele bedieningsknoppen en kleine opbergruimtes. Bemerken we ook de nieuwe zetels die een excellent zitcomfort bieden.

Alles verandert

Op technisch vlak, verandert alles. Het chassis en de remmen zijn versterkt, de bladveren achter hebben nu een pakket met 6 stuks, in plaats van 5 bij het vorige model. De aanrij- en afrijhoeken namen toe, maar bovenal kreeg de L200 nieuwe versnellingsbakken en een nieuwe motor om te voldoen aan de strenge uitlaatgasnorm Euro6d Temp.

De 2.5 turbodiesel met 180 pk werd nu vervangen door een 2.2 150 pk. Deze staat gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak of een automatische zestraps transmissie (voorheen vijftraps). Wat de uitrusting betreft beschikt de L200 over een unieke 4x4 transmissie met veldversnellingen en een blokkering van het achterste differentieel.

Op het ‘veiligheidsplan’ zijn er meerdere gekende uitrustingen te vinden zoals aanhangwagenstabilisatie, automatische noodstop enzovoort. De L200 is de eerste van zijn segment die een systeem meekrijgt om de dode hoek te bewaken en het achterop komend verkeer opvolgt. Dit alles zal seriematig verkrijgbaar zijn op het moment van lancering. Maar Mitsubishi kondigt de komst aan van een meer ‘basis’ model binnen enkele maanden.

Op de weg stelt de Mitsubishi L200 niet teleur. Hij is geconfigureerd om de emissienormen te respecteren, de mechanica levert de 150 pk niet te brut af (zeker in combinatie met de automatische versnellingsbak). Dit heeft zijn weerslag naar het brandstofverbruik: een beetje meer dan 8 l/100 km bij een stabiele snelheid en tot 13 l/100 km bij terrein rijden. Dit zijn goede scores. Wat het geluid betreft; dit zit op een heel correct niveau.

Op het vlak van comfort bemerken we dat de wagen wat ‘hobbelt’ op de weg, dit is een normaal gegeven bij een pick-up. Als er enkele honderden kilo’s lading aanwezig zijn, verandert dit snel. Kort gesteld levert Mitsubishi hier een nieuwe L200 af die geen afbreuk doet aan zijn excellente status als werktuig. Bovendien wordt er getekend voor meer comfort in het dagelijks gebruik, net als een toegenomen veiligheid, een gedaald brandstofverbruik, en bovenal een hels vooraanzicht. Wij houden ervan.

Laurent Zilli

Lees ook in Auto

Dacia Duster stevig aan de tand gevoeld

Auto Dacia is het automerk dat over de hele wereld een hit is. De modellen zijn pretentieloos en bieden een eenvoud die zeldzaam is geworden en die verklaard wordt door een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding.
Meer artikelen bekijken