Startpagina Pluimvee

Trekvogels zijn begonnen aan hun tocht: blijf alert voor vogelgriepvirus

De eerste helft van dit jaar werden een aantal Vlaamse pluimveehouders getroffen door vogelgriep. Gelukkig zijn er de laatste maanden geen nieuwe meldingen meer geweest. Toch is het nodig om blijvend alert te zijn voor het virus, zeker nu de trekvogels aan hun jaarlijkse tochten bezig zijn. Deze dieren zijn immers vaak drager van het vogelgriepvirus. Bewaak daarom de bioveiligheid op uw bedrijf en voorkom insleep van het vogelgriepvirus.

Leestijd : 1 min

Het risico op een vogelgriepbesmetting bestaat het hele jaar rond. Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico maar zijn niet de enige vorm van insleep van het virus op het pluimveebedrijf. Ook besmet materiaal zoals kratten en voertuigen kunnen het virus verspreiden of het kan via bezoekers uw bedrijf binnenkomen. Pas daarom consequent bioveiligheidsmaatregelen toe om uw bedrijf vrij te houden van het vogelgriepvirus.

Contacteer uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:

De voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie.

Er is een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week.

De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan twee dagen.

Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die mogelijk wijzen op vogelgriep. Meer info over de symptomen van vogelgriep vindt u in de fiches van www.favv.be.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken