Startpagina Actueel

Opvullen van een zonk in een akker met grond van een aannemer

In de Rechtskundige kroniek van een paar weken geleden las ik over de mogelijkheid om beperkte nivelleringswerken uit te voeren zonder dat een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk is. Kan dit ook door beperkt grond te laten opvoeren?

Leestijd : 3 min

Ik kreeg immers een vraag van een aannemer of hij grond van bouwterreinen bij mij mag opvoeren. Als het om teelaarde gaat, zou dit goed uitkomen om een lager gelegen zone in een akker te nivelleren.

Reliëfwijziging

In ons nummer van 21 april 2017 raakten wij inderdaad het onderwerp van de vergunningsplichtige reliëfwijzing aan. Wij verwezen naar art. 4.2.1, 4° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening die een aanmerkelijke wijziging van het bodemreliëf aan een stedenbouwkundige vergunningsplicht onderwerpt.

Een aanmerkelijke wijziging van het bodemreliëf moet daarbij beoordeeld worden in het licht van de wijziging die de uitgevoerde handelingen aanbrengen aan de aard of de functie van het terrein. Het vereiste van de vergunning wordt dus niet bepaald door de hoogte of de diepte van de wijziging, maar door haar invloed op de bestemming, het feitelijke gebruik of het uitzicht van het terrein.

Opgepast in LAW

Bij nivelleringswerken in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (afgekort LAW) moet men wel extra voorzichtig zijn.

Volgens art. 15.4.6.1 van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen mag de schoonheidswaarde van een landschappelijk waardevol agrarisch gebied immers niet in het gedrang worden gebracht. Een ophoging, nivellering of andere werken die tot gevolg hebben dat het terrein niet meer hetzelfde gelijkmatig aflopend profiel vertoont als de hoger en lager gelegen terreinen in de omgeving en waardoor het natuurlijke reliëf van het landschap wordt verbroken, moeten als een aanmerkelijke wijziging van het reliëf worden beschouwd.

Of uw perceel in gewoon agrarisch gebied is gelegen of in landschappelijk waardevol agrarisch gebied kunt u ofwel zelf controleren via het geoloket van de Vlaamse overheid (www.geopunt.be) of verneemt u op de dienst stedenbouw van de betreffende gemeente.

Grondverzet

Wanneer u grond laat aanvoeren om een lager gelegen gedeelte in uw akker op te hogen moet u bovendien ook rekening houden met de regels van het zogenaamde grondverzet.

In het Vlaams reglement betreffende de bodemsanering (Vlarebo) werd immers een hoofdstuk opgenomen met “Nadere regels met betrekking tot het gebruik van uitgegraven bodem”. De essentie van deze regels is het invoeren van een verplichting om in bepaalde gevallen een onderzoek uit te voeren van de grond die zal worden verplaatst en bovendien te zorgen voor de traceerbaarheid van de verplaatste grond.

Indien minder dan 250 m³ bodem ontgraven wordt en het betreft een niet-verdachte grond is er geen onderzoek noodzakelijk. In het geval het een project met minder dan 250 m³ uit te graven bodem betreft, en het wordt uitgevoerd op een verdachte grond maar de uitgegraven bodem wordt binnen dezelfde kadastrale werkzone aangewend, wordt er ook geen onderzoek naar de bodemkwaliteit opgelegd. In alle andere gevallen moet een milieuhygiënisch onderzoek uitgevoerd worden en wordt een technisch verslag opgesteld.

Voor het grondverzet is er een standaardprocedure voor de opmaak van dergelijk technisch verslag en van een studie van de ontvangende grond. Het technisch verslag dient om de kwaliteit van de uit te graven bodem of uitgegraven bodem te bepalen en om het beoogde gebruik na te gaan.

Hoewel de verplichtingen inzake grondverzet in hoofdzaak spelen in hoofde van de bouwheer die een bepaalde hoeveelheid grond kwijt wil, doet u er goed aan toe te zien op het respecteren van deze regels. Door de grond te ontvangen zonder dat de regels van het grondverzet worden gerespecteerd, zou u zich immers mee schuldig kunnen maken aan een milieu-inbreuk of milieumisdrijf.

Opgepast met mogelijks vervuilde grond

Hoe dan ook moet u uiterst zorgvuldig zijn met de kwaliteit van de grond die u ontvangt, ook wanneer het om minder dan 250 m³ gaat. Zoals we hoger al aangaven moet er bij verdachte grond altijd een milieuhygiënisch onderzoek gevoerd worden, maar ook bij op het eerste zicht niet-verdachte grond kunt u niet voorzichtig genoeg zijn.

Wanneer immers bij een bodemanalyse alsnog zou worden vastgesteld dat de grond die u ontving niet zuiver is, riskeert u de grond op uw kosten terug te moeten afgraven. Bovendien zal u de grond dan ook nog naar een erkend verwerker moeten laten afvoeren.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken