Startpagina Actueel

Beleidsnota landbouwminister Crevits: Een leefbaar en eerlijk loon voor de boeren!

“In tegenstelling tot heel wat andere sectoren zijn landbouwers vaak geen prijszetters, maar prijsnemers.” Dat stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in haar beleidsnota Landbouw&Visserij. Daarin gaat veel aandacht naar een leefbaar en eerlijk inkomen voor de boer.

Leestijd : 3 min

“De land- en tuinbouw is een belangrijke strategische sector voor Vlaanderen”, opent landbouwminister Hilde Crevits. “In een internationaal gerichte economie neemt de agrovoedingssector een voorstaande rol in. Kwaliteit en voedselveiligheid staan voorop. Dat is het resultaat van vakmanschap, onderzoek en innovatie.”

Vlaams minister Hilde Crevits wil die positie nog versterken. “Een sterk voedselbeleid wordt gekenmerkt door de productie van gezond, duurzaam, voldoende en veilig voedsel aan een correcte, marktconforme prijs voor elke schakel in de voedselketen en met respect voor dierenwelzijn in de bedrijfsvoering.” Deze uitdaging is tegelijkertijd een opportuniteit voor de sector.

Omslag verder maken

“We maken samen met de sector de omslag van een productiemodel naar een duurzaam verdienmodel”, duidt minister Hilde Crevits.“Communicatie en het betrekken van stakeholders om breed gedragen gedragsveranderingen te realiseren zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.” Er worden 8 strategische doelstellingen vooropgezet, met één centrale uitdaging: een leefbaar en eerlijk inkomen voor de hardwerkende landbouwer. “Zijn of haar inkomen is altijd al onderhevig geweest aan schommelingen, maar de volatiliteit is de afgelopen decennia toegenomen. De liberalisering van de markt zorgt daarbij zowel voor kansen als voor uitdagingen. In tegenstelling tot heel wat andere sectoren zijn landbouwers vaak geen prijszetters maar prijsnemers.”

Ook de klimaatuitdaging is een uitdaging die tegelijkertijd kansen biedt. “Al te snel wordt de landbouw weggezet als louter tegenstander in de klimaatdebatten, terwijl hij vaak net als eerste de gevolgen ondervindt en tegelijk een deel van de oplossing kan zijn.” Zo is de klimaatuitdaging voor de Vlaamse landbouw een kopbreker omwille van de verhoogde frequentie van extreme weersomtandigheden, maar ook omwille van nieuwe ziektes of plagen die de kop op steken.

“Anderzijds kan landbouw net een oplossing bieden door innovaties snel en gericht in te zetten of door in te spelen op nieuwe teelten en technieken. Zo kan landbouw zowel op vlak van adaptie als mitigatie van klimaatverandering een voortrekkersrol spelen.”

Om elk van deze uitdagingen aan te pakken zijn ondernemerschap en innovatie essentieel. “Enkel zo kunnen we inzetten op duurzame verdienmodellen en op kwalitatieve producten met een hoge toegevoegde waarde, gericht op wat de markt vraagt. Ik wil mijn beleid dan ook concreet vormgeven door in te zetten op ondernemerschap en innovatie, ecosysteemdiensten, het welzijn van de landbouwer en zijn/haar impact op de leefbaarheid van het platteland”, zegt Hilde Crevits.

Ondernemerschap

“Het landbouwbeleid wordt in heel hoge mate bepaald op Europees niveau en daarom is het cruciaal dat we vanuit de Vlaamse realiteit invulling aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid geven. We moeten de diverse instrumenten uit het GLB optimaal benutten om de ‘actieve’ landbouwers te ondersteunen en hen op maat van hun bedrijf een ontwikkelingspad aan te bieden met aandacht voor economische, ecologische en sociale aspecten.”

Nieuwkomers ondersteunen

In een veerkrachtig economisch model is de instroom van nieuwe bedrijfsleiders broodnodig. “Door generatiewissels en nieuwkomers te ondersteunen willen we het sociaal kapitaal van de landbouw en het platteland op peil houden. Ook samenwerkingsverbanden zijn een pijler van een veerkrachtige landbouw. Zowel horizontale als verticale samenwerking biedt kansen voor ondernemerschap, risicobeheer, productieplanning, versterking van de diverse schakels in de keten en marktinzicht. Hierbij besteden we voldoende aandacht aan vrouwelijke ondernemers in de land- en tuinbouw.”

Inzicht in de markt vereist ook inzicht in de consument van morgen. “Een evenwichtig, gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt het uitgangsprincipe. Dat wordt de leidraad voor de promotieacties van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en nemen we mee in onze samenwerking met de exporterende sectoren.”

“We willen ook maximaal gebruik maken van ons onderzoekpotentieel en het Instituut voor landbouw-, visserij en voedingsonderzoek (ILVO) verder uitbouwen. Zo kunnen we innovatief onderzoek in de sector verder stimuleren van in de bodem tot op het bord van de consument”, besluit Hilde Crevits in haar samenvattende beleidsnota.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Q-koorts bij Nederlandse melkschapen

Actueel Op een melkschapenbedrijf in Brakel (Nederland) is Q-koorts vastgesteld. De besmetting werd gevonden via de landelijke tankmelkmonitoring uitgevoerd door Royal GD. Het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, deel van Wageningen University & Research) heeft de diagnose inmiddels bevestigd.
Meer artikelen bekijken