Startpagina Actueel

Belchim zet voet op Amerikaanse grond

Belchim uit Londerzeel, een specialist in gewasbescherming, heeft het Amerikaanse agrochemische bedrijf Engage Agro USA overgenomen. Dat heeft ceo Dirk Putteman woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat het Vlaams-Brabantse bedrijf in de VS actief wordt.

Leestijd : 2 min

Engage Agro USA is actief in gewasbescherming voor zogenaamde 'high value crops': groenten en fruit. Door de overname wordt Belchim Crop Protection voor het eerst actief in de VS. Vandaag is het bedrijf uit Prescott in Arizona goed voor een omzet van zo'n tien miljoen dollar. "Binnen drie jaar mikken we, dankzij onze eigen producten, op 50 miljoen dollar omzet", aldus Putteman.

De overname van het Amerikaanse bedrijf kadert in de groeistrategie van Belchim, dat groeit als kool. Het bedrijf dat dertig jaar geleden werd opgericht door ceo Dirk Putteman zat in 2016 met 450 werknemers aan een omzet van 460 miljoen euro. In 2017 moet dat 520 à 530 miljoen euro omzet zijn. Tegen 2020 à 2021 mikt Belchim op 700 miljoen euro omzet, enkel en alleen al in Europa. "De VS zijn een belangrijke markt. We kunnen het ons niet veroorloven daar niet aanwezig te zijn", zegt Putteman over de overname.

In 2016 nam Belchim al een belang van zestig procent in het gelijknamige Engage Agro Corporation, in Canada. Begin april volgde een overname in Duitsland. Mogelijk volgen nog enkele andere overnames na de zomer.

Vandaag is nog 62 procent van de aandelen van Belchim in handen van de familie Putteman. De rest wordt gecontroleerd door Japanners: Mitsui Chemicals (10 procent) en ISK Biosciences (28 procent). De Japanners zijn behalve aandeelhouders ook belangrijke leveranciers voor Belchim. Japan staat immers erg sterk in onderzoek en ontwikkeling bij gewasbescherming.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken